Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Látka pro roušky ničí koronaviry pomocí elektrického pole

29. 5. 2020 | Indiana University | www.iu.edu

Roušky, jejichž nošení doporučuje či vyžaduje mnoho zemí světa, pomáhají omezovat šíření onemocnění COVID-19. Do boje proti neviditelnému nepříteli se nyní pustili inženýři z Indiana University, kteří úspěšně demonstrovali, že látka vytvářející slabé elektrické pole ničí koronaviry.

Látka byla testována proti prasečímu koronaviru respiračního syndromu a lidskému koronaviru, jež způsobuje běžné nachlazení. Testy na virus SARS-CoV-2 způsobující COVID-19 nebyly dosud provedeny. Kromě roušek by mohla slabá elektrická pole najít využití při omezování virů ostatními způsoby, kupříkladu čištěním vzduchu v místnostech či dezinfekcí povrchů na operačních sálech. „Koronavirus není prvním ani posledním virem, který se pokouší o naše životy,“ uvedl Chandan Sen, autor studie a ředitel Centra regenerativní medicíny a inženýrství při Indiana University. „V současné době zkoumáme další možnosti využití slabých elektrických polí v boji proti virům.“

Látka zabíjející viry

Neobvyklá technologie, patentovaná pod jménem V.Dox Technology, je výsledkem šestileté spolupráce s arizonskou společností Vomaris specializující se na bioelektrické aplikace. Základem technologie je maticový model tvořený drobnými tečkami ze stříbra a zinku, jež funguje na principu baterie a vytváří slabé elektrické pole po kontaktu s vlhkostí.

Celý článek na Indiana University

Image Credit: Chandan K Sen / Indiana Center for Regenerative Medicine and Engineering

-jk-