Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Kvantové body zvýší výkon solárních panelů až o 45 %

27. 1. 2012 | |

Trojice vědců z univerzity v Buffalu založila novou společnost, Optoelectronic Nanodevices L.L.C. ta má za úkol uvést na trh jejich řešení zvýšení účinnosti solárních panelů pomocí vkládaných solárních nanobodů.

I když nápad vkládat nanočástice z polovodičových materiálů do solárních článků není zcela nový, vědci z Buffala tvrdí, že se jim jeho prostřednictvím podařilo zvýšit účinnost článků až o 45 procent.

Vladimir Mitin, Andrei Sergejev a Nizamij Vagidov, zaměstnanci katedry elektroniky univerzity v Buffalu, nazvali svou inovaci Q-BIC. Solární nanobody přispívají k lepšímu elektrickému výkonu solárních článků tím, že umožňují, aby panely kromě viditelného světelného záření využívaly také infračervenou část spektra.

Vědci hned navrhli i další zlepšení systému Q-BIC - tzv. selektivní dobíjení. Vestavěný dobíječ odpuzuje elektrony a nutí je pohybovat se mezi jednotlivými kvantovými body, čož přispívá k dalšímu zvýšení elektrického náboje, který solární články generují.

Výzkumný tým, v němž byli také zaměstnanci výzkumné laboratoře americké armády a věděckého výzkumu Air Force Office, publikoval své výsledky loni v květnu on-line v časopise Nano Letters.

„Tato čistá technologie bude přínosem pro region, stát i celou zemi," řekl profesor Mitin. „Díky vysoce účinným solárním článkům mohou nyní uživatelé ušetřit peníze a provozovatelé získají menší solární pole, která budou produkovat více energie."

obrázek: Rsmith33, zdroj: Wikimedia Commnons

Článek v původním znění naleznete ZDE