Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Kulové solární panely dosahují podstatně vyšší účinnosti přeměny energie

15. 6. 2020 | Archyde | www.archyde.com

Hlavním zdrojem energie pro většinu umělých kosmických těles je Slunce. Aby však dokázaly efektivně zachytávat jeho paprsky, musí být satelity osazeny nejen velkoplošným fotoelektrickým konvertorem, ale současně také speciálními mechanismy pro kopírování pohybu Slunce. A protože menší sondy nedisponují velkou povrchovou plochou, přispěchali na pomoc výzkumníci ze Saúdské Arábie, kteří vytvořili jednoduché a levné řešení.

Základní myšlenka je na první pohled logická – zkonstruovat kulové solární panely, kterými by se dal snadno pokrýt povrch satelitu či jiného umělého tělesa. Výhodou tohoto řešení je vysoká účinnost přeměny slunečního světla na energii. Prototyp tohoto fotovoltaického konvertoru je podrobně popsán v aktuálním vydání časopisu MRS Communications.

Kulovité solární panely

Takto neobvykle uspořádané solární panely nabízí mnoho výhod, jež je předurčují k použití nejen ve vesmíru, ale také na Zemi. Díky svému tvaru soustředí nejen přímé sluneční světlo, ale současně i odražené světlo. V laboratorních podmínkách, při simulaci pohybu Slunce na obloze, dosáhly kulové fotoelektrické konvertory až o 24–39% vyšší účinnosti v porovnání s tradičními plochými panely. V rámci druhého pokusu, kdy byl zdroj světla blokován (může se jednat kupříkladu o střešní krytinu), dosáhly konvertory až o 60 % vyšší účinnosti oproti klasickým plochým solárním článkům.

Celý článek na Archyde

Image Credit: KAUST

-jk-