Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Krátké ohlédnutí za seminářem Revizní technik na rozcestí

16. 10. 2017 | redakce ELEKTRO | www.eel.cz

Vzdělávací agentura Unit Pardubice připravila pro revizní techniky vynikající podzimní akci pod názvem Revizní technik na rozcestí, která se konala na dvou místech, a to v Pardubicích (26. září 2017) a v Berouně (12. října 2017). Odborným garantem (a přednášejícím) byl Ing. Miloslav Valena, revizní technik, soudní znalec v oboru elektrotechnika, člen TNK 22, místopředseda Unie soudních znalců. Dalšími přednášejícími byli Ing. Pavel Vojík, ÚNMZ Praha, a Ing. Karel Dvořáček, předseda TNK 22.


Obr. 1. Pavel Vojík (ÚNMZ) při své přednášce (uprostřed)

Práce revizních techniků je více než zodpovědná a klade vysoké nároky na jejich elektrotechnickou odbornost, stejně jako na perfektní znalost norem. V březnu 2017 vyšla druhá edice normy ČSN 33 2000-6 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 6: Revize, která je pro revizní techniky „normou norem“, tedy jakousi „biblí“ pro revize elektro. V tomto druhém vydání došlo k některým změnám, které jsou rozsahem možná nevelké, ale zato obsahem velmi významné. Lze je snadno přehlédnout, což by však pro revizního technika v případě soudního sporu mohlo vést k fatálním následkům. Zásadní problém spočívá v souběžné platnosti prvního a druhého vydání této normy, a to až do konce května 2019, kdy přestane platit ČSN 33 2000-6 z roku 2007 (bude zrušena k 1. 6. 2019). Proto je více než důležité o těchto změnách informovat odbornou veřejnost, především revizní techniky.

 

Tým přednášejících pod vedením Ing. Valeny připravil opravdu vynikající sondáž do této problematiky jak po teoretické, tak po praktické stránce. Přitom nešlo o pouhé citování nebo čtení z norem, ale opravdu o originálně zpracované informace k objasnění zásadních úskalí, které by měly revizním technikům pomoci dělat věci správně, a vyhnout se tak eventuálním problémům plynoucím z těžko přehledné situace v souvislosti s těmito dvěma souběžně platnými edicemi normy pro revize.

 
Obr. 2. Přednáší Miloslav Valena (vpravo sedící Karel Dvořáček)

Na programu byly tyto přednášky:

–      Jak se nezbláznit při studiu i zavádění nových norem na revize – přednášející Ing. Pavel Vojík (ÚNMZ Praha), revizní technik a soudní znalec v oboru elektrotechnika, tajemník TNK 22 a TNK 126, který se zabýval podrobnými rozdíly mezi nahrazovanou ČSN 33 2000-6:2007 a novou ČSN 33 2000-6 ed. 2:2017.

–      Kam kráčíš revizní techniku? – přednášející Ing. Miloslav Valena, revizní technik, soudní znalec v oboru elektrotechnika, člen TNK 22, místopředseda Unie soudních znalců, který se věnoval provádění revizí podle nové ČSN 33 2000-6 ed. 2 a problematice přechodu mezi původní a novou normou v práci revizního technika, projektanta i montéra elektrických instalací. Jeho přednáška byla doprovázena mnoha velmi výmluvnými příklady z vlastní elektrotechnické praxe.

–      Důležitost určování vnějších vlivů a způsoby provedení v souvislosti se zavedením nové normy na revize ČSN 33 2000-6 ed. 2 – přednášející Ing. Karel Dvořáček, předseda TNK 22 a člen TNK 76, člen autorizační komise ČKAIT, který se ve své přednášce soustředil na případná rizika při nesprávném určování vnějších vlivů v práci projektanta, montéra a revizního technika.

Cílem tohoto originálního workshopu bylo předat účastníkům nejnovější informace o současném stavu probíhajícího zavádění nové normy pro revize z hlediska revizní činnosti v souvislosti s projektovou dokumentací a montážních prací. Toto se organizátorům více než povedlo. Byl to vynikající seminář jak po stránce obsahové, tak organizační.

-----------------------------------------------------------------------

Připravuje se TNI k normě o revizích

K normě ČSN 33 2000-6 ed. 2:2017 se připravuje nová technická normalizační informace (TNI), která by měla významným způsobem přispět právě k objasnění nesrovnalostí mezi starou a novou normou pro revize, a pomoci tak revizním technikům, projektantům, elektromontérům, ale i odborné veřejnosti v jejich lepší orientaci v této problematice. Na finální podobě této TNI pracují především Ing. Pavel Vojík (vojik@unmz.cz) a Ing. Miloslav Valena (ing.valena@volny.cz), kteří uvítají eventuální připomínky od samotných revizních techniků, ale i od dalších praktikujících elektrotechniků. Máte-li tedy v této souvislosti nějaké své vlastní náměty, neváhejte a ozvěte se jim (čím dříve, tím lépe).

-----------------------------------------------------------------------

(text, foto a video: Kl)

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021