Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Konference Smart Utilities bude věnována možnostem rozvoje inteligentní infrastruktury v regionu stř

20. 4. 2012 | |

Odborníci na Inteligentní sítě (Smart Grids) se sejdou v květnu v Praze. Jak určit priority pro investice do inteligentní energetické infrastruktury ve střední a východní Evropě – to bude jen jedno z témat, o nichž bude řeč na konferenci Smart Utilities Central & Eastern Europe, která se bude konat ve dnech 15. – 16. května 2012 v Praze.

„Většina investic do chytrých sítí dosud plynula na rozvinuté trhy v Severní Americe, západní Evropě a východní Asii. I ve střední a východní Evropě však existuje řada velmi atraktivních trhů, které dosud nezískaly tolik pozornosti, kolik by si z hlediska svého potenciálu pro nasazení inteligentního měření i dalších prvků inteligentních energetických infrastruktur zasluhovaly“, uvádí Elisabeth Brusse, vedoucí organizačního týmu konference Smart Utilities. Odkazuje přitom na nedávnou studii zpracovanou poradenskou společností North East Group. V ní bylo několik zemí z regionu střední a východní Evropy zařazeno do pětadvacítky rychle se rozvíjejících ekonomik, které budou reprezentanty další globální vlny rozsáhlých investic do inteligentní infrastruktury, očekávané v příštím desetiletí.

Nejvyšší potenciál pro rozvoj inteligentní infrastruktury je nyní ve střední a východní Evropě

Za střední a východní Evropu zmiňuje zpráva především Bulharsko, Českou republiku, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko. Právě těmto zemím připisuje tu nejlepší pozici pro zahájení rozsáhlého budování inteligentní infrastruktury v příštím období jednoho až tří let: „Modernizace bude stále důležitější, protože tyto ekonomiky v průběhu příštích několika let rychle porostou.“ Inteligentní měřicí infrastruktura (AMI) přitom bude jen její částí, velký prostor je zde také pro investice do automatizace distribuce a nových způsobů managementu hospodaření s energií v domácnostech, analýzy distribuce a do zařízení pro elektromobilitu.

Plnění cílů EU

Země střední a východní Evropy, které jsou členy Evropského společenství, mají také závazek plnit cíle EU v oblasti inteligentních energetických sítí – to je příležitost, které by měly plně jí využít. Cíl EU známý jako 20/20/20 požaduje, aby EU snížila emise oxidu uhličitého o 20 %, zvýšila energetickou účinnost o 20 %, a zajistila, aby 20 % spotřeby energie zajišťovaly obnovitelné zdroje. Přesné pojmenování změn, k nimž musí v regionu střední a východní Evropy dojít, aby bylo splnění těchto cílů možné, má pro členské státy zásadní význam. Elizabeth Brusse vysvětluje, že: „Bez modernizace stávající energetické infrastruktury, se rychle rostoucí trh výroby energie z obnovitelných zdrojů dostane do slepé uličky, bude ohrožena bezpečnost přenosových soustav a cíle energetické účinnosti nebudou splněny.“ Slawomir Noske, hlavní inženýr pro výzkum a vývoj polského operátora Energa, s Elizabeth Brusse souhlasí. Z tohoto hlediska podle něj bude stanovení plánu rozvoje inteligentních sítí ve střední a východní Evropě zásadním úkolem pro následující léta.

Určení plánu na vytvoření inteligentní infrastruktury

Pan Norske zdůrazňuje význam akcí věnovaných inteligentní infrastruktuře, zaměřených výhradně na oblast střední a východní Evropy, a vysvětluje, jak konference Smart Utilities Central & Eastern Europe pomůže určení strategie pro nadcházející období, ale také spojení předních hráčů v oboru. Pavel Cyrani, výkonný ředitel divize strategie skupiny ČEZ souhlasí, a dodává, že účast na této akci bude velmi důležitá pro vydiskutování a ujasnění si dalších kroků pro přicházející éru inteligentní infrastruktury. Pan Noske i pan Cyrani vystoupí a své názory, zkušenosti a postřehy vyjádří na připravované konferenci Smart Utilities Central & Eastern Europe.

Datum konání: 15. až 16. května 2012
Místo konání: Prague Marriott Hotel, Praha, Česká republika
www.smartutilitieseurope.com/cee

Registrovat se můžete ZDE.
(při registraci prosím v kolonce How did you hear about this event uveďte "FCC PUBLIC")