Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Konference PPP 4.0 vzbudila velký zájem

21. 2. 2016 | | www.ppp4.cz

Konference Připraveno pro průmysl 4.0 (PPP 4.0) se konala 17. února 2016 v Praze v Obecním domě. Pořadatelem byla Elektrotechnická asociace České republiky (ElA) a organizátorem společnost Exponex. Záštitu nad touto konferencí převzalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Konference Připraveno pro průmysl 4.0 (PPP 4.0) se konala 17. února 2016 v Praze v Obecním domě. Pořadatelem byla Elektrotechnická asociace České republiky (ElA) a organizátorem společnost Exponex. Záštitu nad touto konferencí převzalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Vize Průmyslu 4.0 (Industrie 4.0) aneb 4. průmyslové revoluce v bodě nula je iniciativa, která vznikla již v roce 2011 v Německu jako projekt pro budoucnost v rámci Hightech-Strategie. Platforma Průmyslu 4.0 byla široké veřejnosti oficiálně představena na veletrhu Hannover Messe v roce 2013 a v roce 2015 byla slavnostně znovuzahájena ve své obsahově i politicko-společensky rozšířené podobě. Tato vize digitálního průmyslu vyvolala velký zájem nejen široké veřejnosti, ale také odborných médií a velmi brzy se rozšířila do všech zemí Evropské unie.

Úroveň připravenosti evropské osmadvacítky na novou technologickou vlnu však není všude stejná. Podle Ing. Jiřího Holoubka, prezidenta Elektrotechnické asociace ČR, mají české firmy např. v elektrotechnice, v plastikářském a automobilovém průmyslu či ve výrobě strojů a zařízení velmi dobrou šanci dostat se na špici tohoto vývoje. Pro českou ekonomiku je přitom zásadní zdravý a rostoucí průmysl. Česká republika má největší procentní podíl průmyslu na celkové ekonomice státu ze všech evropských zemí – tvoří více než 45 % HDP. Navíc u nás úspěšně fungují výzkumně-vývojová centra a také mnoho českých menších a středních firem disponuje vlastními vývojovými pracovišti pro zvýšení konkurenceschopnosti na domácím i světovém trhu. Tuto skutečnost o dobré připravenosti českého průmyslu na implementaci nové éry digitalizace potvrdila také zástupkyně Evropské komise paní Anne-Marie Sassen, která ve svém vystoupení představila stav připravenosti jednotlivých států Evropské unie pro naplňování této vize.

Iniciativa českých firem v oblasti Průmyslu 4.0 není zatím nijak finančně podporována státem. Vláda však již vypracovala v rámci projektu Národní iniciativy Průmysl 4.0 dokument, který má být vodítkem pro české firmy pro realizaci iniciativy Průmysl 4.0 u nás. Tento dokument se zabývá tématy, jako jsou např. technologické předpoklady a vize, požadavky na aplikovaný výzkum, standardizace, bezpečnost, dopady na trh práce, vzdělávací soustava či regulatorní prostředí. Základní priority tohoto projektu představil v úvodu konference Připraveno pro Průmysl 4.0 Ing. Eduard Muřický, náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR.

Vize digitalizované ekonomiky a společnosti má však také svá úskalí. Obavy mají malé a střední podniky, které možná nebudou schopny ufinancovat rostoucí požadavky na digitalizaci. Nepochybně dojde také ke změnám na trhu práce. Vzrostou požadavky na kvalifikovanost, a i když budou vznikat nové pracovní příležitosti, jiné budou zanikat, což může mít dopad na zaměstnanost a sociální smír. V neposlední řadě jsou to obavy z obrovského nárůstu dat (big data) a z toho plynoucí kybernetické bezpečnosti.)

Cílem konference Připraveno pro Průmysl 4.0 bylo především představit firmám v pěti přednáškových blocích základní kroky, které by jim měly pomoci při jejich přípravě na novou technologickou vlnu – digitalizaci především v průmyslu. Tento záměr se pořadatelovi, Elektrotechnické asociaci ČR, nepochybně povedlo více než naplnit. Konference se těšila obrovskému zájmu, který dokonce převyšoval i kapacitní možnosti konferenčního sálu Obecního domu. Za zvláště zdařilé lze považovat výbornou vyváženost přednášek s tématy, která obsáhla široké spektrum problematiky digitalizace. K úspěchu této konference přispěli velkou měrou sami účinkující, jejichž fundovanost a tematická vyhraněnost nenechaly nikoho na pochybách, že vědí, o čem hovoří. Třešničkou na konferenčním dortu pak bylo vystoupení zahraničních hostů, kteří obohatili konferenci o své zkušenosti a pohledy z jiných ekonomicko-společenských prostředí. Není pochyb o tom, že digitalizace průmyslu, ekonomiky i společnosti je velkým tématem, a to nejen pro Českou republiku, ale i pro celou Evropskou unii.

(Více o Průmyslu 4.0 viz stejnojmenný seriál autora Ing. Jiřího Holoubka, který vychází v časopisu Elektro od čísla 2/2016.)

(text, foto a video Kl)

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021