Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Koncepce osvětlení pro regiony bez připojení k síti

13. 12. 2013 | |

Asi 1,3 miliardy lidí na celém světě nemá přístup k elektrické síti a jsou při osvětlování odkázáni na světlo vydávané otevřeným ohněm nebo na světlo vzniklé spalováním fosilních zdrojů. Aby tuto skutečnost změnil, vyvinul Osram pro regiony bez přístupu k elektrické síti koncepci Off - Grid osvětlení, která bere v úvahu všechny aspekty udržitelnosti. Za tuto koncepci získal Osram německou Cenu za inovaci pro klima a životní prostředí v kategorii přenos technologií do rozvojových zemí. Cena byla společnosti Osram udělena Spolkovým ministerstvem pro životní prostředí a Spolkovým svazem německého průmyslu (BDI).

„Jsme hrdí na cenu za naši koncepci osvětlení Off- Grid. Přinášíme bezpečné a ekologicky šetrné osvětlení do regionů bez připojení k síti, které pomůže lidem tím, že zkvalitní jejich život, ale také místní ekonomice" řekl Constantin Birnstiel, generální ředitel Sustainability divize společnosti Osram.

Koncept off -grid začal Osram vyvíjet v roce 2008, aby umožnili lidem v odlehlých oblastech, přístup k cenově dostupnému a přitom k životnímu prostředí šetrnému osvětlení. Podle principu trojího základu bere projekt rovnocenný ohled na aspekty

  • sociální (lidé mají mít přístup k účinnému osvětlení a čisté vodě),
  • environmentální (fosilní paliva nahradit solární energií, která nevytváří emise oxidu uhličitého),
  • ekonomické.

U Viktoriina jezera v Keni byly nasazeny první tři solární energetické stanice (huby). Obyvatelé si zde mohu pronajmout bateriová svítidla a dále si je za nízký poplatek dobíjet. Úsporné žárovky tak nahradí petrolejové lampy a pomohou ušetřit až třetinu peněz. Současně se sníží nebezpečí vzniku požáru a potenciální škody na zdraví. Kromě domácností využívají dobíjecí světla hlavně rybáři. Celkem na Viktoriině jezeře loví asi 175 tisíc rybářů, kteří ročně jenom svícením v petrolejových lampách vyprodukují 50 000 tun CO2.

Projekt Osramu a jeho několika partnerů v Keni tak v současnosti zahrnuje již pět hubů. Obyvatelům kromě možnosti půjčit si a dobíjet svítidla rovněž poskytuje možnost začít používat mobilní telefony, internet nebo získat přístup k vodě filtrované a sterilizované UV světlem. Podle odhadu programu pro životní prostředí Organizace spojených národů je na zemi každý rok spáleno v domácnostech 25 miliard litrů leteckého petroleje a 1,4 milionu tun svíček. To představuje zhruba 74 milionů tun CO2 za rok.

Foto: OSRAM. Více o projektu na osram.com