Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Komise představuje nové energetické projekty pro rok 2015, více jich ale ruší

3. 1. 2015 | |

Hlavní prioritou Evropské komise je investiční plán pro Evropu v hodnotě 315 miliard EUR, druhým je „lepší“ regulace. První místopředseda Evropské komise Frans Timmermans představil její pracovní program pro rok 2015 poslancům Evropského parlamentu ve Štrasburku 16. prosince. Jaké novinky plán vnáší do oblasti společné energetické politiky? Počítá s novými iniciativami i s omezením těch stávajících. Plán Evropské komise počítá pouze s 23 novými návrhy, přičemž pro rok 2014 jich bylo více než 100 a pouze 2 z nich spadají do kategorie energetiky a klimatu.

První z nich je nelegislativní „strategický rámec“ pro Evropskou unii, který se zaměřuje na bezpečnost energetických dodávek, integraci národních energetických trhů, redukci poptávky po energiích, dekarbonizaci energetického mixu a inovaci na poli energetiky. Iniciativa také počítá s úpravou obchodu s emisními povolenkami EU ETS tak, aby nedocházelo k velkým výkyvům jejich ceny.

Druhá a jediná nová iniciativa pracovního programu přichází s nelegislativním plánem toho, co Komise očekává od klimatické konference, která se bude konat v prosinci 2015 v Paříži. V neposlední řadě také Komise počítá s omezením některých projektů. V roce 2015 bude zrušeno nebo projde revizí 80 existujících návrhů. Tento seznam je přesně tak dlouhý, jako je seznam nových iniciativ krátký. Jedná se například o úpravu zdanění pohonných hmot, která měla učinit motorovou naftu dražší než benzin, ovšem tento návrh nesdílel nadšení členských států. Podobně bude zrušen i návrh na společné zdanění osobních automobilů z roku 2005. Několik návrhů nebude realizováno i v oblasti jaderné energetiky; návrh z roku 2011 na celounijní registraci přepravců radioaktivního materiálu a půjčka ve výši 2 miliard Eur pro Euratom.
 

Celý článek podrobněji na www.energypost.eu
Image credit: Youtube, První místopředseda Evropské komise Frans Timmermans

(pp)