Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Kombinované průchodky s ochranou proti EMC rušení

28. 11. 2020 | Ing. Roman Fillette | OS-KOM, spol. s r. o. | www.oskom.cz

Při řešení problematiky EMC rušení se již mnozí pravděpodobně setkali s komponentami pro ochranu zařízení proti rušení šířenému po vedení a vzduchem. Stíněné kabely, rozváděče s kovovými kabelovými průchodkami a stínicí spony jsou běžnou výbavou elektrických zařízení.

Při řešení problematiky EMC rušení se již mnozí pravděpodobně setkali s komponentami pro ochranu zařízení proti rušení šířenému po vedení a vzduchem. Stíněné kabely, rozváděče s kovovými kabelovými průchodkami a stínicí spony jsou běžnou výbavou elektrických zařízení. Alternativou ke konvenčním EMC průchodkám jsou dělené rámečky EMC-KEL-DS (obr. 1) německého výrobce icotek GmbH, které zajistí kombinovanou ochranu proti rušení ve vedení i vzduchu přímo v místě průchodu stěnou rozváděče a současně umožní zavádět kabely vybavené konektory s výsledným krytím IP55.

Obr. 1. Dělená průchodka EMC-KEL-DS  
Obr. 1. Dělená průchodka EMC-KEL-DS (vlevo) Obr. 2. Instalace kabelu do vložky EMC-KT

Kombinované průchodkové rámečky EMC-KEL-DS jsou vysoce vodivé a mají velmi kvalitní povrchovou úpravou odolnou proti poškrábání. Do pokovených rámečků se osazuje kabeláž pomocí vložek EMC-KT (obr. 2), které jsou vyrobeny z vodivého elastomeru. Kontakt s opletením kabelu je díky tomu rovnoměrný po celém obvodu. Mezi rámečkem a kovovou stěnou zařízení je instalováno vodivé těsnění, které je součástí dodávky. Rušení šířené vzduchem, stejně jako rušení šířené po vedení je proto stíněno přímo kabelovým rámečkem s vložkami. Druhá řada průchodkových vložek KT (obr. 3) zajišťuje mechanické upevnění a krytí podle ČSN EN 60529.

Obr. 3. Uložení průchodkových vložek  Obr. 4. Provedení EMC-KVT-DS do kulatých výřezů
Obr. 3. Uložení průchodkových vložek (vlevo), Obr. 4. Provedení EMC-KVT-DS do kulatých výřezů

Produktová řada nabízí rámečky několika velikostí s různým počtem pozic na vložky; v případě malých zařízení je vhodnější provedení EMC-KVT-DS do kulatých výřezů (obr. 4). Díky tomu lze montáž přizpůsobit individuálním požadavkům a je možné využít i kombinaci s jinými produktovými řadami. Systém je velmi variabilní, robustní, spolehlivě upevní kabely proti vytažení, vyniká vysokou hustotou montáže v porovnání s konvenčními EMC průchodkami a montáž významně zkracuje. Podrobnější informace k EMC komponentám, popř. k dalším výrobkům, lze nalézt na internetových stránkách českého zastoupení společnosti.

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021