Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Kombinace grafenových vrstev aktivuje magnetické vlastnosti

13. 10. 2020 | Phys.org | www.phys.org

Od objevu grafenu před více než 15 lety začaly vědecké týmy z celého světa zkoumat jeho unikátní vlastnosti. Grafen – supertenká forma uhlíku, která má na výšku pouze jeden atom –, je nejpevnějším a nejtenčím známým materiálem na světě. Kromě toho se může pochlubit vynikajícím přenosem tepla a elektřiny.

Vědecký tým složený z výzkumníků z Kolumbijské univerzity a Washingtonské univerzity nyní objevil, že třívrstvá grafenová struktura vykazuje hned několik neobvyklých elektronických stavů včetně magnetismu. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Nature Physics.

Magnetické vlastnosti grafenu

Výzkum byl inspirován studiem kroucených monovrstev a dvojvrstev sestávajících ze dvou či čtyř kusů grafenu. Tyto materiály vykazují neobvyklou škálu elektronických stavů poháněných silnými interakcemi mezi elektrony. „Položili jsme si otázku, co by se stalo, kdybychom zkombinovali grafenové monovrstvy a dvojvrstvy a vytvořili kroucený třívrstvý systém,“ uvedl Cory Dean, profesor fyziky na Kolumbijské univerzitě. „K překvapení všech jsme zjistili, že různý počet grafenových vrstev propůjčuje kompozitním materiálům dosud nevídané vlastnosti.“

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Columbia University

-jk-