Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Klimatizační technika s DC komponenty pro aplikace se stejnosměrným napájením

8. 9. 2018 | Robin Kurka, DiS. | GHV Trading, spol. s r. o. | www.ghvtrading.cz

Jedním z požadavků při vypracovávání návrhu a následné realizaci elektrických skříní může být zajištění stejnosměrného napájení, které vede k využívání komponent klimatizační techniky s DC napájením. Stále více jsou využívány složité řídicí a regulační systémy, které je třeba udržovat ve vhodných klimatických podmínkách řízením teploty a vlhkosti. Mezi velkým množstvím komponent klimatizační techniky společnosti GHV Trading mají své místo i produkty v řadě DC zastoupené ventilátory s filtrem, chladicími jednotkami Peltier, výkonnými topnými tělesy (s ventilátorem či bez něj), regulačními prvky pro řízení teploty spolu s vlhkostí a LED svítilnami.

Ventilátory s filtrem a chladicí jednotky Peltier

Vysoké teploty vnitřního uzavřeného prostoru skříně mohou mít neblahý vliv na spolehlivost nebo životnost elektrických zařízení. Snahou je snižovat teplotu v prostoru skříně, a zabránit tak přehřívání. K výběru jsou dva typy chlazení s DC napájením – pasivní a aktivní.


Obr. 1. Ventilátor s filtrem Plus FPI 018

Pasivní systém využívá proudění vzduchu skrze ventilátory s filtrem Plus FPI 018 a FPO 018, které vhánějí nebo odvádějí vzduch do nebo z prostoru skříně. K dispozici jsou s napájením 24 a 48 V DC ve třech velikostech (rozměry výřezu 92 × 92, 124 × 124 a 176 × 176 mm). Jejich výhodou je rychlá montáž pomocí rohatkového mechanismu a velký průtok vzduchu. Mezi aktivní prvky jsou zařazeny chladicí jednotky Peltier s napájením 24 V DC a pracující na principu Peltierova jevu, tj. bez kapalin. Jednotky jsou odolné proti nárazům a vibracím, montovat je lze v libovolné poloze a jsou bezhlučné.

Obr. 2. Chladicí jednotka Peltier
Obr. 2. Chladicí jednotka Peltier

Topná tělesa a teplovzdušné ventilátory

Vlivem nízkých teplot mohou nastat stejné problémy jako při vyšších teplotách. Pro DC aplikace je široký výběr topných těles (bez ventilátoru) menších výkonů: RC 016, RCE 016, CSK 060, HGK 047 a HG 140 s napájecím napětím 12 až 36 V DC a výkony od 5 do 150 W. Pro větší výkony jsou určeny teplovzdušné ventilátory HGL 046 a speciálně navržené DCR 030 a DCR 130, které pracují s napájecím napětím 24 až 56 V DC při výkonech od 200 do 800 W. Velkou výhodou přístrojů řady DCR je možnost volby provozu s externím senzorem reagujícím na zvýšenou teplotu či vlhkost.


Obr. 3. Teplovzdušný ventilátor DCR 030

Regulační prvky

Regulátory jsou rozděleny podle funkce na termostaty pro sledování teploty a hygrostaty pro sledování vlhkosti. Regulaci ventilátorů, jednotek Peltier a topných těles lze řídit vhodným typem regulátoru speciálně určeného pro DC aplikace. K regulaci topných těles a ventilátorů se používají regulátory teploty typu DCT 010 s rozpínacím nebo spínacím kontaktem a k regulaci vlhkosti přístroje DCF 010. Zmíněné regulátory pracují s napájecím napětím 20 až 56 V DC a jsou doplněny externími senzory. Další možností řízení regulace je připojení klasických termostatů a hygrostatů na řízené komponenty pomocí elektronického relé DCM 010 s napájecím napětím od 20 do 56 V DC. Chladicí jednotky Peltier reguluje termostat SCC-003-A s přepínacím kontaktem, který zajišťuje přepólování jednotky, a proto může chladicí jednotka plnit funkci chlazení nebo topení.


Obr. 4. Termostat DCT 010 se spínacím kontaktem

Osvětlení LED svítilnami

Jednou ze součástí elektrických rozváděčů je osvětlení. Jde spíše o příslušenství, které není zcela nezbytné, avšak instalace svítidel podstatně zlepšuje obslužnost zařízení a zvyšuje bezpečnost práce.


Obr. 5. Svítilna LED 025 Ecoline

Pro DC aplikace jsou určeny svítilny řady LED 025 a LED 025 Ecoline s napájením 24 až 48 V DC. Výhodou LED techniky je malá spotřeba a malé ztráty, které jsou převážně vyzařovány jako teplo.


Vyšlo v časopise Elektro č. 8-9/2018 na straně 22. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021