Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Klimatizace bez vnější jednotky Unico

26. 4. 2017 | Ing. P. Hruban | ABC–American Bohemian Corporation | www.abc-klimatizace.cz

Brněnská firma ABC – American Bohemian Corporation s. r. o. představuje zajímavou novinku v oblasti klimatizací – klimatizace bez vnější jednotky italského výrobce Olimpia Splendid.

Na rozdíl od klasické splitové klimatizace, která má vnější a vnitřní jednotku, je v klimatizaci Unico vše integrováno do jediné vnitřní jednotky. Princip chlazení zůstává stejný jako u splitových jednotek. Klimatizace je umístěna zevnitř, na vnější stěně jsou zvnějšku umístěny pouze dvě mřížky, zakrývající sací a výfukový otvor. Toto řešení je výhodné tam, kde není vhodné, nebo není možné umístit vnější jednotku ať už z estetického nebo jiného důvodu. Veškerá instalace je velice snadná a je prováděna zevnitř objektu (včetně vnějších mřížek), takže není nutná žádná vnější konstrukce k zabezpečení montáže. To velmi usnadňuje montáž ve vyšších pater bytových domů (paneláků) a administrativních objektů.

Z hlediska technických parametrů jsou klimatizace Unico nabízeny v konfiguraci pouze chlazení – SF, nebo chlazení a tepelné čerpadlo – HP (topení do –15 °C). Všechny jednotky mohou být vybaveny DC invertorem, který je vybaven DC motorem, umožňujícím nejen řízení otáček kompresoru, ale také ventilátoru vnitřní jednotky. To zlepšuje výkonnostní parametry jednotek, zajišťuje plynulejší chod klimatizace a v neposlední řadě šetří spotřebu elektrické energie (výrobce uvádí až o 30 %). Klimatizace Unico se vyrábějí ve výkonnostní řadě od 1,8 do 2,7 kW. Ke klimatizaci je dodáváno dálkové, programovatelné ovládání, které umožňuje nastavit požadovanou teplotu pro dva nezávislé časové cykly.

Jednotky Unico jsou velmi účinné. Například nejmenší jednotka Unico Air Iverter 8 HP má při příkonu chlazení 0,7 kW chladicí výkon 1,8 kW a při spotřebě 720 W topný výkon 1,7 kW. Hmotnost jednotky je pouhých 37 kg. Krytí má IP20, napájení 230 V. Chladicí médium je R410A.

Klimatizace Unico jsou úsporné a tiché – hlučnost je od 27 dB. Nejrozšířenější uplatnění je pro památkově chráněné budovy, historické objekty, rodinné a panelové domy a všude tam, kde by vnější jednotka byla neestetická, nepřípustná, nebo nemožná.

Více se dozvíte na webových stránkách dovozce: http://www.abc-klimatizace.cz

Doporučujeme navštívit expozici firmy ABC Brno ve dnech 26. až 29. dubna 2017 na stavebním veletrhu IBF v Brně ve stánku P 090.


ABC - AMERICAN BOHEMIAN CORPORATION s.r.o. je partnerem konference Energie pro budoucnost XXI, kterou pořádá FCC PUBLIC jako součást doprovodného programu Stavebních veletrhů 2017 v Brně. Přijďte se mimo jiné podívat na prezentaci Klimatizace bez vnější jednotky Unico, kterou představí kolega autora článku Ing. Radim Otýpka.


 Vyšlo v časopise Elektro č. 4/2017 na straně 37. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021