Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Každým krokem vyrábíte elektrickou energii

20. 1. 2015 | |

Chytré telefony a další přenosná zařízení se stala v posledních letech nesmírně populární, nicméně kapacita baterií stále jejich používání do jisté míry omezuje, zvláště pokud jsou využívány permanentně. Můžeme, jako lidské bytosti pomocí naší energie částečně napájet tato zařízení? Němečtí vědci nyní vyvinuli miniaturní systém zabudovaný do páru sportovních bot, který efektivně využívá energii z vámi vykonané chůze. Touto novinkou tak budete schopní dobíjet chytrý telefon  pouhým procházením se.


Klevis Ylli a jeho tým nedávno představili dva různé koncepty zachytávačů energie. První z nich funguje na principu magnetů a cívek v obuvi, které vyrábějí energii, když jedna noha míjí druhou. Druhý využívá frekvence miniaturního oscilátoru ke spuštění magnetického obvodu na pružině při došlápnutí paty na zem.


Po několika testech prototypů, přišli vědci na to, že jsou schopni konzistentně generovat několik miliwattů při relativně svižné chůzi. Tyto výsledky jsou sice řádově daleko od napájení chytrého telefonu, ale vědci věří, že je možné takto napájet nízkonapěťové senzory, které se už nyní mohou instalovat do oblečení.

Je třeba mít na paměti, že výzkum stále probíhá a dochází k dalším vylepšení a vědci pracují na zařízení, které bude schopné zachytávat energie efektivněji. Tým Klevise Ylliho věří, že pokud se jim podaří v konceptu uspět, tak si novinka rychle najde cestu do korporací jako je Nike nebo Adidas. Dále pak doufají v to, že tato technologie pomůže starším lidem s automatickým zavazováním tkaniček a výzkum tak získává širší ambice než jen napájení spotřební elektroniky.

Celá zpráva na www.extremetech.com

Image Credit: Youtube.com

 

(pp)