Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Kancléřka Merkelová na ČVUT v Praze

11. 9. 2016 | ČVUT v Praze | www.fel.cvut.cz

Angela Merkelová, kancléřka Spolkové republiky Německo, a Bohuslav Sobotka, předseda vlády České republiky, navštívili společně 25. srpna 2016 České vysoké učení technické v Praze. Oba se mj. zúčastnili diskuse o národní iniciativě Průmysl 4.0 a při příležitosti jejich významné návštěvy byla podepsána dohoda o spolupráci mezi Německým výzkumným střediskem pro umělou inteligenci (DFKI) a Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC).

Obr. 1. Angela Merkelová a Bohuslav Sobotka na ČVUT v Praze 

Za účasti německé spolkové kancléřky Angely Merkelové a předsedy vlády České republiky Bohuslava Sobotky (obr. 1) byla v Praze na půdě ČVUT podepsána dohoda o úzké spolupráci a o zřízení inovační laboratoře pro výzkum a vývoj bezpečné kooperace člověk-robot mezi Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC), reprezentovaným ředitelem prof. Vladimírem Maříkem, a Německým výzkumným střediskem pro umělou inteligenci (DFKI), zastoupeným jeho ředitelem prof. Wolfgangem Wahlsterem (obr. 2). 

Obr. 2. Podpis dohody o spolupráci mezi DFKI a CIIRC na ČVUT v Praze
(sedící zleva: W. Wahlster, DFKI, V. Mařík, CIIRC;
stojící zleva: B. Sobotka, premiér ČR, A. Merkelová, kancléřka SRN,
P. Konvalinka, rektor ČVUT v Praze, P. Bělobrádek, vicepremiér ČR)

Základem této vědecké spolupráce je bilaterální dohoda o společné podpoře výzkumných a vývojových projektů týkajících se iniciativy Průmysl 4.0, která byla podepsána mezi německým Spolkovým ministerstvem pro vzdělávání a výzkum a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR v říjnu 2015.

V minulosti šlo především o nahrazení lidské práce roboty. V současné době je v popředí zájmu spíše využití robotů jako asistenčního média. Striktní oddělování rigidní automatizace a ruční práce bude stále více nahrazováno spoluprací mezi člověkem a robotem, a to bez použití ochranného plotu. Zásadním problémem, který je třeba rychle a zodpovědně řešit, je bezpečnost. Spolupráce člověka a robota ve společném pracovním prostoru musí splňovat vysoké bezpečnostní požadavky. Poranění člověka musí být v každém případě vyloučeno. Proto je velmi důležité analyzovat podmínky a možnosti kooperace člověk-robot na vědecké úrovni s využitím moderní techniky a sofistikovaných měřicích postupů. V popředí zájmu tak již není vývoj nových robotů, ale interakce mezi člověkem a strojem, jako např. optimalizace procesu v tzv. chytré továrně nebo plánování výroby v reálném čase pro Průmysl 4.0. Vývoj nových bezpečnostních technologií a komponent pro interakci člověk-robot patří tedy v současné době ke stěžejním úkolům výzkumu.

Vládní česko-německá dohoda k iniciativě Průmysl 4.0 z října 2015 a letošní (2016) zářijová dohoda o vědecké spolupráci mají jeden společný cíl, totiž přispět k urychlení procesu digitalizace průmyslu. Je to další důležitý krok na cestě k trvale udržitelné společnosti 21. století.

(Kl; zdroj: tiskové materiály ČVUT v Praze)