Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Kamarádští roboti z Play-i naučí děti základům programování

17. 12. 2013 | |

Startupová firma Play-i spustila crowdsourcingovou kampaň, aby získala prostředky na výrobu a uvedení na trh dvojice robotů pojmenovaných Bo a Yana. Ti jsou součástí rozsáhlejšího propjektu, který má za cíl naučit děti základům programování. Představa je taková, že děti budou jevit o programování větší zájem tehdy, když jim představeno ve formě příběhu.
 
každy robot se jinak chová a jinak vypadá. Yana má tři kola a může se otáčet. Když jí k tomu někdo naprogramuje, dokáže třeba také zahrát na malý xylofon. Yaně tým, který roboty vytvořil, přezdívá „vypravěčka“, protože další její vlastností je, že dokáže vydávat různé zvuky.

Firmu Play-i založila skupina lidí, kteří dříve pracovali pro velké společnosti jako je Google, Apple nebo Frog Design. Společnost založili s cílem naučit děti chápat složité koncepty tak, že jim budou prezentovány správným způsobem. Bo a Yanu lze programovat pomocí ikon na smartphonu a nebo tabletu (nyní je operačním systémem iOS, takže se jedná o iPad a iPhone).

Aby přiměly roboty vykonávat nějakou činnost, musejí děti vymyslet příběh, kde je popsáno, co si přejí, aby roboti dělal. To dokáží právě za pomoci ikon, které roboti sledují, jako by to byly jednotlivé povely programovacího jazyka.

Bo si tak může vzít květinu a potom ji předat někomu dalšímu. Yana se zase může naučit vydávat zvuk jako helikoptéra. Prioncip je jednoduchý – tím, že původně komplikovaný soubor pokynů rozložíme na malé části a převedeme jej do přístupné formy, umožníme dětem aby vyvíjely daleko komplexnější programy. Kód, který za pomoci ikon vznikne se zobrazuje na displeji tabletu, a děti tak mohou vidět, co vytvořily … jak budou stárnout, třeba se dostanou až k tomu, že budou zadávat programovat jen v kódu. Tím budou schopné své hračky ovládat ještě lépe.  

Více na www.play-i.com/
Foto: Play-i