Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jsou vaše zařízení a majetek spolehlivě jištěny?

5. 9. 2017 | Miroslav Uher | OEZ, s. r. o. | www.oez.cz

V poslední době se lze stále častěji setkat se staršími jističi AR, ARV nebo ještě staršími, s nefunkčními nadproudovými spouštěmi. Takové instalace mohou být v provozu velmi nebezpečné.


Obr. 1. Nefunkční jistič AR1031 In = 1 000 A

Jističe AR, ARV, AMT, VMT a další musejí být vždy vybaveny podpěťovou nebo napěťovou (vypínací) spouští. Tato spoušť může být využívána k dálkovému vypínání jističe, ale především je nutná pro funkci nadproudové spouště! Podpěťová nebo napěťová spoušť zajišťuje vypnutí jističe! V případech, kdy nebyla prováděna profesionální údržba nebo bylo nekoncepčně změněno zapojení ovládacích obvodů, bylo napájení spouště odpojeno. Dokonce v některých případech byly tyto spouště i vědomě odpojeny. Znamená to, že z jističe se stal pouze odpínač!


Obr. 2. Nefunkční jistič AMTN 602 In = 600 A


Obr. 3. Nefunkční jistič VMTN 2002 In = 1 500 A

V takovém případě lze instalaci považovat za NEBEZPEČNOU. „Odpínače“ nezajistí ochranu kabelů, transformátorů a celého zařízení před nadměrným ohřevem způsobeným přetížením nebo zkratem. Takový odpínač již nezaručí bezpečný provoz ani ochranu majetku před poškozením nebo úplným zničením.


Obr. 4. Zablokované nadproudové spouště jističe VMTN1002

Není na co čekat. Je nutné jednat!

Řešení je jednodušší, než by se na první pohled mohlo zdát. K jističům AR, ARV jejich výrobce OEZ stále ještě zajišťuje servis, včetně revizí a údržby. V případě potřeby lze napěťové (vypínací) spouště doplnit nebo vyměnit. Při takové příležitosti servisní technik prověří funkčnost a celkový stav jističe, který s dalším doporučením uvede v protokolu o servisní prohlídce.


Obr. 5. Servisní prohlídka jističe ARV1636 L01 In = 1 600 A

Tam, kde je nutné koncepční řešení celého rozváděče nebo kde údržba už nestačí, je možné nabídnout náhradu nebo retrofit jističe. Retrofitem se myslí rychlá a profesionální náhrada staršího jističe bez nutnosti upravovat rozváděč. Servis OEZ má s retrofity starších přístrojů bohaté zkušenosti a nabízí mnoho různých provedení. Pro přehled jsou uvedeny v tabulce.

Přehled běžně prováděných retrofitů

Veškeré varianty retrofitů jsou potvrzeny zkouškami a instalace probíhá ověřenými postupy. Výsledek vždy zaručuje vysokou kvalitu, technickou úroveň a dlouhodobou spolehlivost.


Obr. 6. Příklad retrofitu ARV1633 jističi BL1600S a Arion WL1116

Pro menší jističe J2UX, BA51.37, J21U a další OEZ nabízí připojovací a montážní sady. Jednoduchému vytipování náhrady, např. jističe J2UX50.., napomůže Konfigurátor OEZ a montáž zvládne zkušený elektrikář do 30 min.


Obr. 7. Srovnání J2UX50 s jističi BH630N a BD250N


Obr. 8. Konfigurátor

Pokud si jako provozovatelé podobných rozváděčů a jističů nejste jisti jejich stavem, obraťte se na servis OEZ. Vždy najdou optimální řešení konkrétní situace, které také dokážou zajistit.


Vyšlo v časopise Elektro č. 8-9/2017 na straně 28. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

OEZ s.r.o.

OEZ s.r.o.
Šedivská 339
Letohrad
561 51
www.oez.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021