Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jsou hlavní jističe skutečně jističe?

28. 5. 2012 | |

-- Miroslav Uher, OEZ, s. r. o. --

Stále častěji se lze v poslední době setkat s nefunkčními nadproudovými spouštěmi u starších typů jističů, jako jsou AR, ARV.

Uvedené jističe, nebo dokonce ještě starší typy jističů AMT a VMT musí být vždy vybaveny podpěťovou nebo napěťovou (vypínací) cívkou. Tato cívka může být využívána k dálkovému vypínání jističe, ale především je nutná pro fungování nadproudové spouště!

Vazba mezi nadproudovou spouští a mechanismem jističe je řešena přes výkonný vybavovací magnet. A co je podstatné, cívka magnetu musí být vždy napájena z vnějšího zdroje! V případech, kdy nebyla vykonávána profesionální údržba a pravděpodobně nastala porucha motorového pohonu, bylo toto napájení odpojeno. Od té doby jsou nadproudové spouště vyřazeny z funkce. To znamená, že hlavní přívody od transformátorů a transformátory samotné nejsou jištěny před nadproudem! Z jističe se tak stal pouze odpínač. Lze-li s ním ještě alespoň manipulovat. Nicméně je v takovém případě nutné na instalaci pohlížet jako na skutečně nebezpečnou! Zcela jednoznačně takovéto „odpínače“ nezajišťují bezpečný provoz, bezpečnost osob ani ochranu majetku před poškozením nebo zničením.

Jaké z uvedených informací vyplývá doporučení pro uživatele starších velkých jističů? Nechte ve vlastním zájmu udělat jejich profesionální revizi a potřebnou údržbu !

OEZ, s. r. o.
Šedivská 339
561 51 Letohrad

Servisní služby
tel.: +420 465 672 313
fax: +420 465 672 613
e-mail: servis.cz@oez.com
http://www.oez.cz

Obr.: Příklad absolutně nevyhovující a nebezpečné instalace jističe: bez zhášecích komor, bez veškerých krytů, bez ovládacího napětí a s postupující korozí mechanických částí

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021