Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jsme zase o krok blíže budoucnosti, ve které budeme tisknout cokoliv

6. 4. 2016 | Quartz | www.qz.com

3D tisk zatím nedostál všem představám, které se kolem něj utvořily, což lze ve většině případů přičíst na vrub technickým problémům s tiskem několika materiálů a barev v jednom procesu. Ale Stratasys, největší výrobce 3D tiskáren na světě, nyní uvedl model tiskárny, která zvládne oba postupy. Společnost označila tiskárnu za “průlomovou pro odvětví 3D tisku”.

3D tiskárna s označením J750 umí tisknout různé materiály v 360 000 barevných odstínech, a to v jednom nepřerušovaném procesu. Pokud jste např. výrobce obuvi, který potřebuje vytisknout prototyp nové boty, stačí nahrát design a tiskárna vám vytiskne kompletní botu od gumové podrážky po plastové šněrovací dírky. Bez schopnosti tisknout vše v jednom procesu by návrháři museli kvůli tisku různých komponent neustále resetovat tiskárnu a v konečné fázi by je čekalo zkompletování celé boty.

Inovace v 3D tisku

Díky této inovativní 3D tiskárně by mohly společnosti uvádět své produkty na trh ještě rychleji. 3D tisk začíná konečně dokazovat, že nejde jen o módu, ale o nástroj, který může ovlivnit výrobu, zdravotnictví a dokonce i náš jídelní stůl.

Celý článek na Quartz

Image Credit: Stratasys

-jk-