Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jeremy Scott navrhnul okřídlený elektrický smart fortwo

4. 12. 2012 | |

Elektrizující setkání mezinárodně proslulého designéra Jeremy Scotta a elektromobilu smart fortwo dalo vzniknout fascinujícímu vozidlu připravenému vzlétnout do éry nové mobility, plnému lehkosti a životní energie. Zadní světla ve tvaru křídel - pro tohoto návrháře typického motivu - připomínají startující rakety. Vozidlo, pojmenované smart forjeremy bylo představeno na právě probíhající LA Auto Show a příští rok bude v limitované sérii uvedeno na trh.

Je to vůbec poprvé, co některý z módních návrhářů, kteří většinou vybírají materiály do interiérů, nebo snad ještě barvy kapoty, vytvořil návrh tvaru celé karosérie. O ještě významnější událost jde proto, že se nejedná o studii, ale o vozidlo určené k sériové výrobě. Scott vyvíjel smart forjeremy společně s designéry ze smart Design Division v Carlsbadu v Kalifornii.

Smart forjeremy má bílou karosérii tridion cell s ochromovaným zadním sloupkem, který se vedle bílé leskne jako šperk. Na obou stranách zádi jsou pak umístěna průhledná křídla z polykarbonátu, s červenými výstupky ve tvaru raket, sloužícími jako zadní obrysová a brzdová světla. Vozidlo je osazeno robustními pneumatikami a má rozšířené blatníky. Disky kol mají tvar vrtule, aby smart budil dojmem, že každou chvíli vzlétne. Celkové vyznění podtrhují chromované lemy zpětných zrcátek a předních světlometů. Motiv letu asociují také chromované boční sací otvory. Bílá a chrom se snoubí i v interiéru a dodávají mu luxusní a přitom minimalistický vzhled. Odlehčeně působí i sportovní volant ve tvaru přerušovaného kruhu.

Smart forjeremy je postaven na platformě současné sériové verze smart fortwo electric drive. Se svým 55 kW elektrickým motorem zrychlí z 0 na 60 km/h za 4,8 sekundy a s maximální rychlostí 125 km/h poskytne dostatečné uspokojení z jízdy i na městských úsecích dálnic. 17,6 kWh lithium-iontová baterie umožňuje tomuto 2 místnému městskému vozidlu v městském provozu dojezd cca 145 kilometrů, aniž by produkovalo jakékoliv emise.

Celý článek v angličtině a fotogalerii nalezne ZDE.

foto: mercedes-benz.com