Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jefferson Project - Lake George ve státě New York bude nejchytřejším jezerem na světě

15. 7. 2013 | |

K lepšímu porozumění jevům ve 32 mil dlouhém jezeře proslulého svou křišťálově čistou vodou zahájily IBM, Rensselaer Polytechnic Institute (RPI) a The Fund for Lake George multimiloinový projekt, který z něj udělá nejchytřejší jezero na světě.

Jefferson Project, pojmenovaný na památku zalíbení jednoho z prvních prezidentů USA pro toto jezero umožní pokročilou analýzu dat, jejich vizualizaci a 3D modelování, předpovídání počasí sledování zátěžových faktorů, které přispívají ke zhoršení kvality vody. 40 různých senzorů bude monitorovat 25 proměnných včetně chemického složení vody, proudů pod hladinou a počasí.

Výzkumníci z RPI již některé škodlivé vlivy identifikovali v uplynulých letech - například invazivní živočišné druhy, zvyšující se hladinu chlorofylu která ohrožuje čistotu vody a koncentraci soli, která se za poslední tři desetiletí zvýšila třikrát posypové soli splachované do jezera. Nové systémy však vědcům umožní vytvořit lepší modely proudění a cirkulace vody a pohybu kontaminantů pod hladinou jezera.

Ochrana jezera není jen praktickým cvičením ve výzkumu životního prostředí, ale může být také klíčová pro ekonomiku regionu. IBM dodá hardware včetně superpočítače, software a podpůrné služby pro novou laboratoř v Darrin Freshwatter Institute. Hardware umožní vědcům denně shromáždit a vyhodnotit desetkrát více dat, než nasbírali za uplynulých 30 let.

Přestože rozsah technologií nasazených na jednom jediném vodním zdroji je unikátní, IBM podobné dílčí projekty již realizovalo například v Rio de Janeiru, Galwayské zátoce u pobřeží Irska, nebo na řece Hudson v New Yorku. IBM také dodává nástroj Nature Conservancy, který nabízí sadu nástrojů pro modelování a mapování vlivu využití půdy na kvalitu vody. Projekt by tak měl napomoci v informování místních politiků a majitelů firem o současném stavu jezera a o tom jak různá rozhodnutí ovlivňují zdraví celého ekosystému.

Více informací ZDE

Foto: Michael Rowinski, IBM