Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jednokolový mikroskútr jménem RYNO

31. 1. 2014 | |

Americká společnost Ryno Motors uvedla na trh novou generaci svého jednokolového elektrického mikroskútru jménem RYNO. Skútr - podobně jako Segway - používá k tomu, aby se udržel ve správné poloze, gyroskop. Aby se RYNO rozjel, stačí, aby se řidič nahnul dopředu, když chce zpomalit nebo zastavit, zakloní se. 

Chris Hoffman, inženýr z Amerického Oregonu, prý první kus tohoto vozítka vytvořil po té, co jeho třináctiletá dcera uviděla ve videohře vílu na jednokolovém skútru a zatoužila mít vlastní podobný, na kterém by mohla jezdit do školy. Hoffman vymyslel a následně ze součástek ze své dílny a dílen svých známých vyrobil prototyp. O něco později sehnal investora, sestavil tým konstruktérů a připravil první model k uvedení na trh. Nyní se k předobjednávce nabízí druhá, vylepšená generace.

Vozítko má celokovový rám, váží 75 kg a uveze až 130 kg. Jeho dojezd je okolo 15 km, k jeho dosažení je třeba baterii nabíjet 6 hodin. Maximální rychlost, které je RYNO schopen dosáhnout, je 10 mil za hodinu. Skútr se nezastaví ani před 30% stoupáním. Hoffmann a jeho tým věří, že RYNO je jedním z budoucích plnohodnotných řešení městské osobní dopravy na krátké vzdálenosti. Od konvenčních vozidel se liší především tím, že nevytváří okolo svého uživatele bublinu, která by jej vyčleňovala ze společnosti ostatních.

Více na http://rynomotors.com/