Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Japonští výzkumníci se mohou pochlubit dosud nejvyspělejším humanoidním robotem na světě

22. 12. 2017 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Týmu výzkumníků z Tokijské univerzity se podařilo vytvořit nejvyspělejšího humanoidního robota na světě – ve skutečnosti dva takové roboty jménem Kenshiro a Kengoro. V článku, jenž byl zveřejněn v odborném časopise Science Robotics, tým vysvětluje, že jejich cílem bylo vytvořit roboty, kteří by se co nejvíce podobali lidem a předvést, čeho jsou oba modely schopny.

Japonští výzkumníci zdokonalují robotické části do takové míry, aby co nejvěrněji napodobovaly části lidského těla a sestavují z nich roboty, jenž věrně kopírují pohyb svých lidských protějšků. Součástí těchto robotů je například hrudní koš, páteř a otáčivé klouby. Výsledkem jsou roboti, kteří se překvapivě do velké míry pohybují jako lidé.

Nejvyspělejší humanoidní robot

Ze dvou modelů, které tým sestavil, je pokročilejší Kengoro, jenž je nejnovějším přírůstkem do týmu. Zvládá kliky, přítahy na hrazdě, záklony a umí dokonce odpálit badmintonový míček. Zajímavostí je, že robot se do jisté míry dokonce potí, což je zapříčiněno tím, že je vybaven ovládacími prvky, jejichž úlohou je napodobovat pohyb svalů, a tím pádem tedy vytvářet teplo. 

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: Asano, Okada, Inaba

-jk-