Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Japonská společnost testuje samořídící taxi

9. 10. 2015 | The Japan Times | www.japantimes.co.jp

Japonská společnost Robot Taxi Inc. uvedla, že pozve místní obyvatele, aby si vyzkoušeli jízdu v experimentálním autonomním taxi, jehož nasazení do veřejného provozu je plánováno na příští rok.

Tokijská společnost, která chce do budoucna vybudovat taxi službu s využitím autonomních automobilů uvedla, že místní obyvatelé budou moci využít taxi s autopilotem při cestě do supermarketu vzdáleného maximálně 3 km od jejich domova. V taxíku bude spolu s nimi z důvodu bezpečnosti sedět i pověřená osoba. Místní vláda uvedla, že již v minulosti použila samoříditelné automobily na dálnici, ale nyní to bude poprvé, co je použije na lokálních cestách.

Robotické taxi vyjelo na cesty

„Tentokrát se experiment s autonomním taxi uskuteční v ulicích města. Myslím, že to bude úžasná zkušenost,” řekl Yuji Kuroiwa, člen místní vlády. Dodal, že místní prefektrura bude usilovat o to, aby se tato technologie dostala do běžného provozu co nejdříve.

Ředitel společnosti Robot Taxi Hiroshi Nakajima se nechal slyšet, že jde nejspíše o vůbec první test autonomního automobilu, který poskytuje místním obyvatelům možnost vyjet si na nákupy. Společnost provede v Sendai další testy, které ukáží, jak se bude automobil chovat v případě přírodní pohromy. Další výzkum bude probíhat ve městě Nagoja.

Celý článek na The Japan Times

Image Credit: Robot Taxi

-jk-