Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jan Kraček z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze získal ocenění v soutěži Česká hlava

23. 11. 2016 | FEL ČVUT | www.fel.cvut.cz

V prestižní vědecké soutěži Česká hlava byla udělena Cena Skupiny ČEZ, cena Doctorandus za technické vědy, Ing. Janu Kračkovi, Ph.D., z katedry elektromagnetického pole Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Ten odbornou porotu zaujal svojí dizertační prací věnující se technologii bezdrátového napájení.

Hlavním přínosem dizertační práce Dr. Kračka a inovativním pojetím technologie bezdrátového napájení je spojení přístupu teorie elektrických obvodů, který umožňuje definovat obecné, optimalizovatelné a měřitelné charakteristiky přenosových řetězců pro bezdrátové napájení, spolu s přístupem teorie elektromagnetického pole, který váže charakteristiky s geometrickými a materiálovými vlastnostmi elektromagnetických struktur pro bezdrátové napájení.

Dr. Kraček o své dizertační práci říká: „Charakteristiky přenosových řetězců jsou v tomto pojetí definovány zejména s ohledem na optimalizaci výkonové účinnosti přenosu, tj. na úsporu energie. Vazba na reálné vlastnosti elektromagnetických struktur pak umožňuje jejich predikovatelnost pro ekonomickou konstrukci a výrobu.“

Myšlenka bezdrátového napájení je známa od konce 19. století, kdy se jí převážně na experimentální bázi věnoval Nikola Tesla. V následujícím století však byla tato idea velice málo rozvíjena. Novou vlnu zájmu zaznamenala na začátku 21. století, a to zejména díky narůstajícímu počtu autonomních mobilních elektrických zařízení vybavených bateriemi, které se musí pravidelně nabíjet, nebo vyměňovat. Nabíjení a výměna baterií mohou být nepohodlnými nebo neekonomickými z důvodu rozdílných druhů nabíječek pro různá zařízení, komplikovaného přístupu a masivnosti.

Technologie bezdrátového napájení umožňuje nabíjet přístroje bez vodičového připojení. V tomto případě může být pak zavedena jednotná platforma pro nabíjení rozličných různých zařízení jako standardní vybavení budov. Aparáty s nízkou spotřebou výkonu pak mohou být zbaveny baterií úplně a napájeny jen bezdrátově.

Tiskové materiály FEL ČVUT

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021