Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jak vybrat vhodnou přepěťovou ochranu

19. 5. 2017 | Ing. Zdeněk Suchomel | OEZ, s. r. o. | www.oez.cz

Výběr ochran proti přepětí není tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát. Nedostatečné dimenzování přepěťových ochran může způsobit zničení spotřebičů za desetitisíce korun. Kdo by chtěl přijít o novou televizi, počítač, nebo dokonce rodinné fotografie za několik posledních let?

Prvním krokem je vždy rozhodnutí, zda budou v objektu přepěťové ochrany instalovány, či nikoliv. Odpověď poskytne analýza rizika vzniku škod způsobených údery blesku podle ČSN EN 62305-2, která je díky Vyhlášce o technických požadavcích na stavby 268/2009 Sb. povinná.

OEZ_ Maximální úrovně přepětí pro běžnou elektroinstalaci
Obr. 1. Maximální úrovně přepětí pro běžnou elektroinstalaci

Analýza rizika stanovuje minimální požadavek na přepěťové ochrany. Jestliže jsou v ní uvedeny, musejí být v objektu instalovány. Kde mají být umístěny, to řeší ČSN EN 60664-1 Koordinace izolace zařízení nízkého napětí  (obr. 1).

V této normě jsou uvedeny maximální povolené hladiny přepětí v závislosti na jmenovitém napětí sítě pro definované kategorie přepětí:
– Kategorie přepětí I – Slaboproudé spotřebiče,
– Kategorie přepětí II – Spotřebiče,
– Kategorie přepětí III – Pevná instalace,
– Kategorie přepětí IV – Venkovní přívod.

Typ 1 (T1) – jiskřiště

Základní ochranou je první stupeň přepěťové ochrany. Je to takový štít objektu proti přepětí přicházejícímu zvenčí. Může jít o přímé údery blesku do jímací soustavy objektu, údery do vedení, údery v blízkosti objektu nebo i o obyčejné přepětí způsobené spínacími pochody v rozvodné síti. První stupeň se zpravidla instaluje na vstupu vedení do objektu (na hranici zón ochrany před bleskem LPZ0/LPZ1).

SJB-25E-3-MZS_OEZ
Obr. 2. SJB-25E-3-MZS

Provedení SJB-25E (obr. 2) dosahuje ochranné hladiny před bleskem pouze 
Up = 1,5 kV. Uvedená ČSN požaduje maximálně 4 kV.

Novinkou v sortimentu přepěťových ochran OEZ je model SJB-50E (obr. 3) schopný svádět bleskové proudy až do hodnoty 50 kA (10/350 μs)/pól přístroje. Tento přístroj najde použití v jednofázových instalacích pro požadovanou hladinu ochrany před bleskem LPL I nebo při požadavku na předimenzování ochrany v třífázových instalacích. Zmíněné provedení dosahuje hladiny ochrany před bleskem Up = 2,5 kV.

SJB-50E-1-MZS
Obr. 3. SJB-50E-1-MZS

Typ 2 (T2) – varistor

Prvním stupněm je vyřešena ochrana objektu proti fyzickému poškození bleskovým proudem. Jestliže jsou ale v objektu umístěny spotřebiče, je nutné první stupeň doplnit ještě stupněm druhým – přepěťovou ochranou typu 2. Druhý stupeň je citlivější na přepětí a je schopen snížit hladinu přepětí na takovou úroveň, aby nepoškodila instalované spotřebiče. Druhý stupeň se zpravidla instaluje mezi první stupeň a koncové spotřebiče (obr. 4).

SVC-350-3-MZ
Obr. 4. SVC-350-3-MZ

Typ 3 (T3) – varistor

Na vývody pro velmi citlivé spotřebiče (elektronické) je vhodné instalovat ještě přepěťovou ochranu třetího stupně. Tyto přístroje by měly být umístěny co nejblíže chráněnému zařízení, ideálně v instalační krabici společně se zásuvkou (obr. 5). Zajišťují ochranu před zbytkovým přepětím nebo spínacím přepětím vzniklým v objektu.

SVD-335-1N-AS
Obr. 5. SVD-335-1N-AS

Typ 1 + Typ 2 (T1+2)

Pro většinu běžných instalací je možné umístit první i druhý stupeň ochrany proti přepětí v jednom rozváděči. Pro tyto případy je možné volit ze dvou dále uvedených provedení.

Kombinace jiskřiště a varistoru
Jiskřiště a varistor jsou z pohledu vnitřního zapojení řazeny paralelně, čímž jsou plně využity výhody jak jiskřiště (schopnost svádět obrovské proudy), tak i varistoru (rychlá reakce na menší impulzní proudy).

Tyto přístroje jsou schopny svádět bleskové proudy až do 25 kA na jeden pól přístroje (obr. 6).

SJBC-25E-3-MZS
Obr. 6. SJBC-25E-3-MZS

Provedení čistě varistorové
Pro méně náročné aplikace s velkým tlakem na cenu je připraveno čistě varistorové provedení kombinace prvního a druhého stupně (obr. 7). Tato přepěťová ochrana je schopna svádět 12,5 kA bleskového proudu na jeden pól přístroje.

SVBC-12,5-3-MZS
Obr. 7. SVBC-12,5-3-MZS

Závěr

Jestliže nejsou spotřebiče chráněny přepěťovou ochranou, hrozí jejich zničení. Ochrana musí být minimálně dvoustupňová, v případě citlivých spotřebičů třístupňová. Při vynechání některého stupně je ochrana neúčinná.

Značku OEZ najdete všude tam, kde jsou hlavními požadavky bezpečnost, kvalita a uživatelský komfort.


Vyšlo v časopise Elektro č. 5/2017 na straně 28. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

OEZ s.r.o.

OEZ s.r.o.
Šedivská 339
Letohrad
561 51
www.oez.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021