Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jak se starat o aku nářadí či grily?

14. 8. 2021 | REMA Systém, a.s. | https://www.rema.cloud/

V pandemické době se pro lidi velkým útočištěm a radostí staly zahrádky. Svědčí o tom nejen nadprůměrný zájem o pozemky v zahrádkářských koloniích, ale například irostoucí investice do zahradničení. Při práci na zahradě lidem pomáhá osvědčená zahradní technika s akumulátorem, relax si poté dopřávají u grilů, včetně těch elektrických. Jak se o elektrické pomocníky na zahradě starat, aby dlouho vydržely? A kam s nimi, až doslouží?

V pandemické době se pro lidi velkým útočištěm a radostí staly zahrádky. Svědčí o tom nejen nadprůměrný zájem o pozemky v zahrádkářských koloniích, ale například i rostoucí investice do zahradničení. Při práci na zahradě lidem pomáhá osvědčená zahradní technika s akumulátorem, relax si poté dopřávají u grilů, včetně těch elektrických. Jak se o elektrické pomocníky na zahradě starat, aby dlouho vydržely? A kam s nimi, až doslouží?

Jak se starat o aku nářadí či grily?

Podle průzkumu Equa Bank z konce letošního března navýšilo během pandemie částku, kterou do své zahrady investují, 19 % Čechů. Tři čtvrtiny Čechů pak podle průzkumu do letošních jarních prací na zahradě investují do 5 000 korun. Na jaře se nakupují zejména sazenice, substráty či hnojivo, lidé si ovšem hojně pořizují i zahradní nářadí. Velké oblibě se přitom těší zejména akumulátorové nářadí, jako jsou nejrůznější křovinořezy a vyžínače, prořezávače větví, nůžky na plot, vertikutátory a sekačky. „S aku zahradní technikou se lépe manipuluje – v drtivé většině případů ji dnes již napájí Li-Ion baterie, které jsou podstatě lehčí než dřívější NiCD články. Také je o poznání tišší než benzínové stroje, ale největší výhoda tkví v tom, že ji lze používat kdekoliv. Například v řadě zahrádkářských kolonií často chybějí elektrické přípojky, takže použití klasického elektrického nářadí s napájecím kabelem nepřipadá v úvahu,“ říká David Vandrovec, generální ředitel společností REMA, které v tuzemsku zajišťují zpětný odběr a recyklaci elektroodpadu.

U aku nářadí pozor na baterie

Akumulátorové nářadí bývá také méně náročné na údržbu než například to benzínové. Například benzínová sekačka vyžaduje pravidelnou výměnu motorového oleje, kontrolu svíčky zapalování nebo vzduchového filtru, aku sekačku naproti tomu obvykle stačí jen vyčistit od nánosů rostlinných zbytků, promazat pohyblivé části nebo řetězy. Více pozornosti je ale potřeba věnovat samotnému akumulátoru. Se samovolným vybíjením u moderních Li-Ion akumulátorů problémy nebývají, a tak je klidně možné na delší dobu nářadí odložit a nepoužívat, důležité je však správné uskladnění. Li-Ion baterie jsou totiž citlivé na teplotu, jak nízkou, tak vysokou. Lidé obvykle pamatují, že nářadí, nebo alespoň samotné akumulátory z něj musejí přes zimu ze zahradních kůlen a garáží přenést domů, na letní horka ale často zapomínají. Akumulátor uskladněný v plechové zahradní kůlně může vlivem horka ztrácet kapacitu, ale také se nenávratně poškodit, případně hrozí i výbuch. Aby vám tak akumulátorové nářadí vydrželo co nejdéle, je potřeba dbát na správné uskladnění.

Při správné péči vám aku pomocníci vydrží sloužit řadu let. A až jednou doslouží, pamatujte na to, že rozhodně nepatří do běžné popelnice. „Elektrické i akumulátorové stroje, ale například i samotné Li-Ion akumulátory, které je samozřejmě možné v nářadí měnit, jednoznačně patří mezi odpadní elektrozařízení a akumulátory. Starou zahradní elektro techniku můžete odevzdat do sběrných míst, sběrného dvora, nebo si objednejte odvoz přímo z vašeho domova. Díky naší službě Buď líný můžete bezplatně odevzdat elektroodpad o hmotnosti alespoň deset kilogramů. Menší množství elektroodpadu, ale i baterie a akumulátory pak lze zaslat k recyklaci přes službu re:Balík,“ radí David Vandrovec.

Do elektroodpadu patří i elektrické grily

Češi na svých zahrádkách rádi relaxují nejen aktivně, ale samozřejmě i pasivněji. K nejoblíbenějším odpočinkovým činnostem přitom už řadu let patří grilování. Vzhledem k tomu, že se podle průzkumů Češi při grilovačkách nejraději obklopují rodinou, nenarušila oblíbenou zábavu výrazněji ani pandemie koronaviru. Letos sice sezónu mírně zbrzdil chladný duben, přesto lze očekávat, že zájem o grily v následujících měsících vzroste podobně jako loni. Například minulý rok v dubnu podle cenového srovnávače Heureka.cz stoupl meziroční prodej grilů jen na internetu o celých 108 %. „Velké oblibě se těší tradiční grily na dřevěné uhlí v nejrůznějších variantách, od těch velkých zahradních až po malé stolní či piknikové,“ uvádí Magda Jandová, brand manager e-shopu Astoreo.cz, který nabízí řadu produktů pro domácnost i zahradu.

Vedle klasických grilů na dřevěné uhlí se v tuzemsku těší značné popularitě i grily elektrické. Neprodukují kouř, jídlo na nich připravené je zdravější, protože se odkapávající tuk nepřeškvařuje na žhavých uhlících, a ty kvalitnější často disponují regulátorem teploty a termostatem, takže nabízejí dobrou kontrolu nad procesem roztápění i udržování teploty. Životnost levnějších elektrických grilů však bohužel činí jen zhruba dva až tři roky, takže je lepší volit modely od prověřených kvalitních značek a nepodceňovat údržbu. Jejím základem je čištění grilovací mřížky, přičemž je u elektrických modelů nutné hlídat, aby tekuté čisticí prostředky nevnikly k elektrickým součástkám grilu. A pamatujte také na to, že poté, co doslouží, patří elektrický gril stejně jako jiná elektronická zařízení mezi elektroodpad. Informace k projektu Chytrá recyklace najdete na: www.chytrarecyklace.cz

[Tiskové materiály Rema.]

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021