Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jak opravit státní budovy a stavět chytrá města - konference Šetrné budovy 2014 přinese klíčová téma

11. 9. 2014 | |

Za dva týdny se v Praze uskuteční mezinárodní konference Šetrné budovy 2014 s jedinečným programem, který bude výraznou inspirací pro zdejší stavební odbornou veřejnost, státní správu a instituce. Významná česká ministerstva zde představí přístup k úsporám v budovách státu, které vyžaduje evropská směrnice o energetické účinnosti. Zástupci Institutu pro plánování a rozvoj hl. m. Prahy promluví o nové strategické vizi rozvoje metropole. A špičky stavebního byznysu ukáží důležité inovace a pohled do budoucnosti svého oboru.

Hlavní zahraniční hvězdou konference, která proběhne 25. září v hotelu Hilton Prague, bude architekt a partner Rafe Bertram z proslulého londýnského ateliéru Foster + Partners. Ten představí udržitelnost v praxi špičkového studia, což se netýká jen projektů, ale i způsobu života 1000 zaměstnanců ateliéru. Foster + Partners jsou ověnčeni řadou prestižních cen a mají na svém kontě projekty od mrakodrapů v New Yorku, Londýně nebo Hongkongu, přes obří letiště v Pekingu a Ammánu, až po futuristické urbanistické koncepty, jachty nebo nábytek.

Praha, investice a konektivita

Kontrastem ke globálnímu záběru Foster + Partners bude silný důraz na lokální ambiciózní projekty. V sekci věnované udržitelnému rozvoji měst ukáže Clément Duclos, manažer společnosti VCES, společně s Miroslavem Knotkem, místostarostou Radotína, projekt nového centra Prahy Radotín, který přináší silné prvky udržitelnosti.

Ministerstvo pro místní rozvoj na konferenci poprvé zveřejní projekt Akademie pro veřejné investice. Jde o vzdělávání velké části úředníků odpovědných za veřejné zakázky. Už dlouho víme, že zde máme velký problém. Z podaných projektů na různé výzvy Evropské komise je totiž úspěšná zhruba jen polovina. Akademie veřejných investic by to měla zlepšit. Česká rada pro šetrné budovy k tomu dodává, že nejde jen o statistickou úspěšnost žádostí, ale také o jejich obsah. Sekci proto doplní úspěšné veřejné stavební projekty, které byly zadány na pasivní standard nebo s cílem zaměstnávat dlouhodobě nezaměstnané.

Důležitým klíčovým slovem dnešního stavitelství (od urbanismu po užívání jednotlivých budov) je konektivita. Tomuto fenoménu se bude konference věnovat s německým architektem Martinem Haasem, který je členem představenstva Německé rady pro šetrné budovy, odborníky společnosti Cisco Systems ČR a společností CBRE. Konektivita souvisí s novým stupněm integrace technologií v budovách a tak zvaným „internetem věcí“ (Internet of Things), což ve spojení přináší netušené výhody a úspory.

BIM a budovy státu

Dvě konferenční sekce se budou věnovat praktické realizaci českých projektů v BIM (Building Information Modeling), konkrétně zadávání zakázek pro BIM a spolupráci profesí při návrhu budov v BIM. Zde se představí česká špička, která je v této oblasti nejdále. Zkušenost navrhování, stavby a správy budov v procesu BIM je pro lokální praxi velmi nová. Nyní se v České republice v tomto procesu staví první projekty. Nicméně například Velká Británie od roku 2016 počítá s tím, že všechny státní zakázky budou v procesu BIM povinně. Na konferenci se ukáže, jak se s tímto fenoménem vyrovnává česká stavební praxe a legislativa.

Jeden z posledních významných panelů konference se věnuje úsporám v budovách státu. Je dobře známo, že stát je vlastníkem tisíců budov, přičemž mnohé z nich nabízí velkou možnost hlavně energetických úspor. Nejznámějším je příklad Národního divadla, které ušetřilo šikovnou technologickou rekonstrukcí desítky milionů korun. Problém je v tom, že Národní divadlo je docela osamocený případ. Zlepší stát hospodaření s vlastním majetkem? Využije k tomu příležitost, kterou nabízí evropská směrnice o energetické účinnosti s úkolem energeticky zefektivnit 3 % podlahové plochy budov centrální státní správy ročně? Diskutovat o tom budou zástupci ministerstva financí, průmyslu a obchodu a životního prostředí.

Kompletní program konference najdete na www.setrnebudovy.cz
 

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021