Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jak opravit a zlikvidovat satelity na oběžné dráze? Pomocí robotů

29. 1. 2020 | The Verge | www.theverge.com

Vyrobit v dnešní době satelit není vůbec snadné. Jedná se o sofistikované zařízení, které musí odolávat nástrahám vesmíru a fungovat co možná nejdéle. Není tedy divu, že výrobci hledají nové způsoby, jak prodloužit životnost těchto nákladných zařízení.

A právě tady vstupuje na scénu nový obor zabývající se opravou satelitů, nazývaný jednoduše „servis satelitů“. Společnosti podnikající v tomto odvětví používají drobné roboty, kteří se po vynesení na oběžnou dráhu Země pustí do práce. Zastávají hned několik funkcí – od provádění oprav přes doplňování paliva po přesouvání satelitů na vhodnější místo. Další užitečnou funkcí je možnost likvidace satelitů. Stačí jemné pošťouchnutí a vysloužilý satelit shoří v atmosféře.

Satelity na oběžné dráze

Poptávka po tomto druhu služby je obrovská, což není žádným překvapením. Výroba satelitů a jejich následné dopravení na oběžnou dráhu je velmi nákladné a výrobci proto chtějí zajistit jejich maximální životnost. Především je však nutné zajistit, aby vysloužilé satelity nenapáchaly další škodu. Jakmile totiž doslouží svému účelu, stává se z nich vesmírný odpad, který obíhá Zemi rychlostí přesahující 27 000 km/h.

Celý článek na The Verge

Image Credit: The Verge

-jk-