Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jak keporkakové pomáhají zvýšit účinnost větrných elektráren

20. 11. 2015 | Wired | www.wired.com

Na rozdíl od jiných kytovců se keporkakové neživí jen krilem, který zachytávají do svých obrovských tlam. Keporkakové jsou aktivní lovci s efektivní technikou lovu ryb. A aby tuto techniku mohli aplikovat, musí se umět obratně pohybovat.

Keporkakové dokáží v momentě útoku nastavit své ploutve do ostrého úhlu, díky čemuž se dokáží pohybovat rychle a chytat svou kořist. Umožňuje jim to speciální kost, hrbolek, který na přední straně ploutve vytváří vroubkované okraje.

Jak velryby zlepšili účinnost větrné elektrárny

Profesor Fish a jeho tým zkonstruovali ploutve s takovým hrbolem a bez něj a vyzkoušeli je v aerodynamickém tunelu v Námořní akademii Spojených států amerických. Zjistili, že tyto hrbolky oddálily pokles tlaku pod ploutví a navýšily tak úhel útoku až o 42 procent.

Instalace těchto hrbolků na vrtule větrných elektráren, ventilátorů, směrových stabilizátorů a dokonce hydroplánů pak ukázala podobný efekt.   A to je zvláště důležité pro větrné turbíny: Prudké poryvy větru z různých směrů mohou vyvíjet tlak na vrtule větrné turbíny a poškodit ji. Instalací hrbolků inspirovaných keporkaky mohou inženýři docílit lepšího úhlu vrtulí, navýšit otáčky a získávat více energie při zachování bezpečnosti.

Celý článek na Wired

Image Credit: Wikipedia

-jk-