Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín překonaly metu 30 miliard kilowatthodin

3. 1. 2020 | ČEZ, a. s | www.cez.cz

Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín společnosti ČEZ dodaly do přenosové sítě v loňském roce více než 30 miliard kilowatthodin elektřiny, o více než 300 milionů víc, než v roce 2018. Mírně tak posílily pozici klíčového bezemisního výrobce elektřiny v České republice. Výroba meziročně vzrostla v obou elektrárnách. Ve stejném trendu chtějí pokračovat i letos.

30,24 terawatthodin - to je číslice, na které se pomyslný ukazatel výroby v jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín ocitl o půlnoci 31. prosince. Stejně jako v minulých letech šest jaderných výrobních bloků bezemisně pokrylo více než třetinu výroby v České republice.

„Nárůst oproti minulému roku velmi zhruba odpovídá spotřebě přibližně sta tisíc průměrných českých domácností. Ale tím nejdůležitějším pro nás je bezpečný provoz obou elektráren, v tom neexistují kompromisy,“ hodnotí uplynulých dvanáct měsíců člen představenstva a ředitel divize jaderná energetiky Skupiny ČEZ Bohdan Zronek.

Klíčový byl provoz jaderných elektráren jak z pohledu stability sítí, tak také životního prostředí. Pro výrobu více než třiceti terawatthodin elektřiny by v klasických elektrárnách bylo nutné spálit přes desítky milionů tun uhlí a vypustit přes dvacet milionů tun oxidu uhličitého. Celkově jde o třetí nejvyšší výrobu v jaderných elektrárnách v historii České republiky.

„Úplně spokojený nejsem. Jednoznačně platí, že nejvyšší prioritou pro nás vždycky bude bezpečnost, ve výrobě ale ještě vidím rezervy,“ doplňuje Bohdan Zronek.

V roce 2019 Jaderná elektrárně Dukovany i přes delší odstávky spojené s rozsáhlými kontrolami zařízení a opravami teplosměnných ploch parogenerátorů, vyrobila 14,48 TWh elektrické energie, což je o 226 GWh více než v roce předchozím.

„Dosáhli jsme čtvrté nejvyšší výroby v historii, ale naší prioritou bude vždy bezpečnost a spolehlivost provozu. Počítáme s šedesátiletým provozem našich bloků a vše děláme s tímto dlouhodobým výhledem. Naši pozornost jsme proto zaměřovali na detailní kontroly zařízení, jejich údržbu a modernizaci,“ vysvětluje ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Miloš Štěpanovský.

Další velmi dobrý rok si připsala i Jaderná elektrárna Temelín, která dosáhla druhé nejvyšší výroby ve své historii.

„Bezpečně jsme vyrobili necelých 15,76 terawatthodin. Za dobrým výsledkem se skrývá vysoká spolehlivost přes 98 procent, zvládnutí obou odstávek a kvalitní práce našich lidí i dodavatelů. Důležité také je, že nejde o jednorázovou záležitost posledního roku,“ konstatuje ředitel jihočeské jaderné elektrárny Jan Kruml.

Nejvyšších výrob dosáhl Temelín právě v posledních třech letech. Nejvíce elektřiny vyrobil v roce 2017, konkrétně 16,48 terawatthodin elektřiny. Šlo o mimořádný rok, kdy probíhala pouze jedna odstávka, zatímco běžně elektrárnu čekají během roku odstávky dvě.

Pro letošní rok naplánoval Temelín dvě odstávky. První začne 13. března na prvním bloku. Druhý bloku bude odstaven o tři měsíce později. V obou případech je odstávka plánována přibližně na dva měsíce.

Tiskové materiály ČEZ