Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

it-sa 2014: S českou účastí na vzestupu

4. 9. 2014 | |

Od 7. do 9. října 2014 se do Norimberku sjedou odborníci na bezpečnost IT, aby se na veletrhu it-sa informovali o řešeních ve všech oborech bezpečnosti IT. Paleta produktů více než 360 vystavovatelů, kteří se již přihlásili, sahá od bezpečnosti aplikací přes bezpečnost v cloudu až po vysoce bezpečné skříně pro servery. Největší odborný veletrh na bezpečnost IT v Evropě tak stále roste. Roste i doprovodný kongres: s celkem 14 pásmy a druhým ročníkem výročního zasedání osob pověřených bezpečností IT na úrovni zemí a obcí slibuje Congress@it-sa opět konkrétně zaměřené odborné vědomosti a výměnu odborných informací na vysoké úrovni.

„Vývoj opět naznačuje růst“, uvádí vedoucí akce Frank Venjakob ze společnosti NürnbergMesse. Měsíc před začátkem veletrhu se již na it-sa přihlásilo přes 360 vystavovatelů. Mnoho podniků na it-sa 2014 opět rozšiřuje plochu svých stánků. Odborníci na bezpečnost IT a pracovníci s rozhodovacími pravomocemi, kteří se na it-sa informují o možnostech moderní techniky v oblasti bezpečnosti IT, se mohou těšit na renomované mezinárodní firmy a přední výrobce z regionu D-A-CH (Německo, Rakousko, Švýcarsko), Evropy i zámoří. Větší je také nabídka bezplatných přednášek: it-sa jde letos na start s přibližně 240 přednáškami expertů na otevřených fórech Blau (technika) a Rot (management) i v auditoriu.

Poprvé společný český stánek

U prvního zahraničního společného stánku na it-sa se budou společně prezentovat čeští vystavovatelé. Společně představí know-how svého výzkumu a vývoje v oblasti bezpečnosti. „Pro české firmy z oboru bezpečnosti IT jsou Německo a německy mluvící sousední země atraktivní trhy. Na it-sa se setkají s profesionálními uživateli a pracovníky s rozhodovacími pravomocemi a vybudují si tak pozici na mezinárodním poli“, říká Frank Venjakob. U společného českého stánku najdou návštěvníci tyto podniky: Cryptelo s.r.o., Geosense s.r.o., Meta IT s.r.o., Network Security Monitoring, TCP Cloud a.s., Top Testing s.r.o. a TrustPort a.s. Organizátorem je agentura CzechTrade.

S bezpečností IT made in Czech Republic se počítá

Na veletrhu it-sa 2014 je zastoupen opět větší počet vystavovatelů z České republiky než v předchozích letech. „Aktuálně máme v ruce 16 českých přihlášek“, těší Franka Venjakoba kladný ohlas ze sousední země. Vystavovatelé z České republiky tak dosahují čelního postavení: po Velké Británii a USA se česká branže bezpečnosti IT dostává na třetí místo aktuálního žebříčku. Dalšími českými vystavovateli jsou: Anect a.s., ČVUT, Elcomsoft s.r.o., FerretApps s.r.o., Invea-Tech a.s., Novicom s.r.o., OKsystem s.r.o. a Safetica Technologies s.r.o.

Čeští poskytovatelé se specializovali mimo jiné na stěžejní témata, jako jsou mobilní bezpečnost, bezpečnost na síti a bezpečnost systémů SCADA nebo bezpečnost v cloudu. Jubileum může slavit firma Elcomsoft s.r.o.: Tito profesionálové v oblasti digitální forenziky doprovází veletrh it-sa již deset let.
Veletrh it-sa podporují přední české svazy z oblasti IT a elektroniky: CACIO, Czech ICT Alliance, ELA, ICT Unie a Network Security Monitoring Cluster.

Vše kolem výpočetního centra

Na zvláštní ploše Perfektní výpočetní centrum se na veletrhu it-sa 2014 koncentrují řešení IT bezpečnosti týkající se plánování, výstavby a techniky výpočetních center. Jsou zde zastoupeni přední výrobci, jako je Fujitsu nebo Rittal. Druhý den veletrhu objasní experti v diskusním kroužku, který pořádá Svaz německého internetového průmyslu (eco e. V.), jakým výzvám musí moderní výpočetní centra čelit a jaké bezpečnostní standardy musejí splňovat.

Zaměřeno na Identity- and Access-Management

Kdo používá jaké pracovní prostředky a dokumenty s jakými oprávněními? Přístupová práva a správa identit a oprávnění jsou ústředními prvky efektivní strategie IT bezpečnosti. Na veletrhu it-sa nabízejí četní vystavovatelé řešení těchto otázek prostřednictvím výkonných nástrojů identity and access managementu. V „IAM Area“ najdou odborní návštěvníci renomované vystavovatele z tohoto segmentu na kompaktní zvláštní ploše.

Startups@it-sa a Campus@it-sa

Vlastní platformy nabízí it-sa tradičně také pro nováčky a budoucí experty na bezpečnost IT. Na zvláštních plochách Startups@it-sa a Campus@it-sa představují mladé inovativní podniky a vysoké školy své produkty a výsledky výzkumu.

Congress@it-sa s ještě rozmanitějším programem

Doprovodný kongresový program Kongress@it-sa letos spojuje pod jednou střechou celkem 14 pásem. Představitelé renomovaných firem a zástupci svazů zde diskutují jako rovný s rovným s odborníky na bezpečnost IT. Mezi témata, která pořadatelé (jako jsou Bayerisches IT-Sicherheitscluster, Hewlett-Packard, TÜV Informationstechnik nebo BITKOM) pokrývají v jednotlivých pásmech, patří například bezpečnost informací a bezpečnost v cloudu, application security a application hacking, bezpečnost IT v průmyslu nebo právní aspekty ochrany dat a bezpečnosti IT. Congress@it-sa tak pokrývá opět větší škálu témat než v předchozích letech. Již den před zahájením veletrhu, 6. října 2014, začíná kongresový program speciálním highlightem: Podruhé se zde v rámci Congress@it-sa koná výroční zasedání zmocněnců zemí a obcí pro otázky bezpečnosti IT. Specialisté na IT se zde setkají, aby diskutovali o zvláštních výzvách, kterým musí čelit bezpečné IT infrastruktury v orgánech veřejné správy a na úřadech.

Jeviště pro politiku a svazy
Na veletrhu it-sa se v norimberském veletržním centru opět konají četné doprovodné akce, například čtvrtý den základní ochrany IT (8. října). Obsahově se tentokrát na této akci Spolkového úřadu pro bezpečnost informačních technologií vše točí kolem tématu identity and access management. Svaz BITKOM využívá – jako tomu bylo i v předchozích letech – veletrh it-sa jako platformu pro zaměření večerního Executive Dinner. Setkají se zde členové představenstva a jednatelé členských podniků svazu BITKOM.

Další informace o veletrhu naleznou zájemci na www.it-sa.de

Tiskove materiály NürnbergMesse
Image Credit: NürnbergMesse / Thomas Geiger

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021