Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

IQRF Summit 2017 svědkem reálných IoT aplikací

8. 6. 2017 | IQRF Alliance | www.iqrfalliance.org

Akce zaměřená na reálná řešení v oblasti chytrých měst, budov, domácností, transportu, bezpečnosti a průmyslu se uskutečnila v Praze 7. a 8. června 2017.

Své produkty a řešení zde prezentovali zástupci firem Microsoft, O2, AAEON, MICRORISC, VPGC, Ardomus, NETIO Products, Aledo, Cross Network Intelligence, Protronix, CISCO, Master Internet, CETIN, IQ Home, CITIQ, DATmoLUX, RehiveTech, TECO, Austyn International, Dazzle Light, FOXON, S3 Group, Deprag, CIS, Unipi.technology, Tesla Blatná a další.

Byl představen nový koncept standardizace komunikace IQRF zařízení, což je důležitý krok pro automaticky fungující bezdrátové sítě pro IoT aplikace. Výrobce bezdrátové technologie IQRF – česká firma MICRORISC – podporuje vznik a vývoj snadno použitelných IoT zařízení založených na bezdrátové technologii IQRF, která je v oblasti spolehlivých a bezpečných mesh sítí jedničkou ve svém oboru.

Byly předvedeny moderní brány podporující sítě IQRF hned od několika výrobců. Zákazník si tak může vybrat dle svého projektu odpovídající typ bran, od domácích až po průmyslové splňující nejpřísnější standardy odolnosti a bezpečnosti.

Pro ukládání a zpracování dat získávaných ze senzorů v inteligentních sítích můžete využít mnoho různých cloudových technologií v závislosti na komplexnosti a náročnosti projektu či jiných požadavcích. Své cloudové řešení předvedli zástupci firmy Microsoft a to včetně praktických ukázek služeb pro uložení, zpracování a vizualizaci dat na workshopu, který byl součástí summitu.

Sledování ovzduší ve škole probíhalo v rámci projektu firmy O2 a na summitu byl odprezentován průběh i technická stránka tohoto dlouhodobého monitorovacího projektu. Projekt je snadno rozšiřitelný na jakékoli budovy, kde provozovatelům záleží na dobrém stavu např. zaměstnanců či návštěvníků. V projektu byly mimo jiné využity senzory CO2, teploty a relativní vlhkosti od firmy Protronix.

Bezdrátově řízené osvětlení v budovách typu sportovních hal, kinosálů, škol, úřadů či průmyslových hal realizuje firma DATmoLUX. Předvedla to na mnoha úspěšně zrealizovaných zakázkách. Cílem inovace v těchto projektech je úspora energie a tím i celkových výdajů.

Součástí inteligentního domu jsou nejen senzory, ale i možnost řídit kvalitu a další parametry ovzduší. Na summitu jste také mohli mimo jiné vidět inteligentní řízení teploty v průmyslových halách a podobných objektech. S aktivními prvky souvisí také inteligentní zásuvky umožňující zařízení na ně připojená vzdáleně vypnout či zapnout. Vzdáleně ovládané zásuvky v síti IQRF ukázalo hned několik výrobců.

Dnes často skloňovaný termín Průmysl 4.0 má i na poli sítí IQRF své úspěšné zástupce. Automatický monitoring aktivit pracovníků, stavu zařízení a signalizace mimořádných událostí, sledování využití pracovní doby a další parametry lze snadno získávat prostřednictvím použité aplikace technologie IQRF.

Byly představeny výhody chytrého parkování, od sledování obsazenosti jednotlivých parkovacích míst, průběh plateb, až po navigační systémy pro řidiče. Obsazenost je sledována senzory magnetického pole. Pokud se nad parkovacím místem změní stav (automobil přijede – odjede), je vyvoláno hlášení do centrálního systému. Senzory magnetického pole je možno instalovat jak pod parkovací místo, tak na ně. Výdrž baterie je počítána tak, aby senzory vydržely v zemi více než deset let.

Do problematiky chytrého města spadají také chytré stojánky na kola. Prostřednictvím jejich komunikační sítě je zřejmé, kde se nachází jednotlivá kola, která jsou k těmto stojánkům připoutána elektronickými bezpečnostními řetězy. Pro návštěvníka města pak není problém si na jednom místě kolo vypůjčit, na jiném jej vrátit a zaplatit odpovídající částku.

IQRF Alliance je dynamicky rostoucí mezinárodní komunita profesionálů a na IQRF Summitu její členové předvedli ukázky zajímavých praktických řešení pro Internet věcí.

Tiskové materiály IQRF Alliance