Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Inženýři vytvořili zcela plochou čočku typu rybí oko

21. 9. 2020 | MIT | www.mit.edu

Fotografové používají k zachycení panoramatického snímku v jednom záběru speciální typ širokoúhlého objektivu zvaného rybí oko, který je vyroben z několika kusů zakřiveného skla, jež láme světlo a vytváří soudkové zkreslení. Výsledkem je unikátní fotografie, která je však vykoupena neforemným designem objektivu a jeho vysokou cenou.

Tým inženýrů z MIT nyní ve spolupráci s kolegy z Massachusettské univerzity v Lowellu navrhl zcela plochý širokoúhlý objektiv. Vůbec poprvé se tedy podařilo vytvořit plochý objektiv tohoto typu, který je schopen vytvořit ostré 180stupňové panoramatické snímky. Výzkumníci vycházeli z designu typu „metačočky“ – plochého povrchu, který využívá nanostruktury k ohýbání světla.

Objektiv rybí oko

V tomto případě se nový objektiv skládá z jediného ultratenkého kusu skla pokrytého na jedné straně drobnými strukturami, jež s vysokou přesností lámou přicházející světlo a vytváří panoramatické snímky, stejně jako to umí tradiční rybí oko. Objektiv pracuje s infračervenou částí spektra, dle vyjádření výzkumníků však lze snadno upravit tak, aby zachycoval snímky pomocí viditelného světla.

Celý článek na MIT

Image Credit: Mikhail Shalaginov, Tian Gu, Christine Daniloff, Felice Hankel, Juejun Hu

-jk-