Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Inženýři napodobili lidskou ruku, výsledkem jsou dokonalejší senzory

22. 9. 2020 | Penn State | www.psu.edu

Mezinárodní tým výzkumníků vyvinul speciální senzory schopné napodobit dynamický proces lidského pohybu. Jejich objev by mohl zásadním způsobem pomoci lidem s vážným zraněním, např. vojákům, získat zpět schopnost ovládat pohyby těla, nemluvě o podpoře vývoje chytré robotiky.

Kůže na lidské ruce je úžasná a právě tuto část těla jsme se snažili imitovat,“ uvedl Huanyu Cheng, profesor Fakulty mechanického inženýrství při Pensylvánské státní univerzitě. „Jakým způsobem bychom mohli napodobit texturu kůže a její jednotlivé vrstvy? Jak se vyrovnáme s miliony let evoluce, která učinila z konečků prstů působivě citlivý nástroj? Pokoušíme se replikovat tento biologický a dynamický proces a aplikovat získané poznatky tak, aby nalezly co nejširší využití.“

Senzor pro protézy

Dvoupolohový senzor měří rozsah a sílu potřebnou k pohybu, kupříkladu máchnutí tenisovou raketou, stejně jako rychlost, trvání a směr. Klíčem k úspěchu bylo oddělit tato měření a porozumět způsobu, jakým se jednotlivé parametry vzájemně ovlivňují. Poskakování míčku na tenisové raketě například vygeneruje zcela odlišný soubor dat než rychlé podání míčku soupeři. Stejné proměnné se dostávají ke slovu ve chvíli, kdy osoba s protézou potřebuje rozlišit, jestli drží v ruce vejce nebo meloun.

Celý článek na Penn State

Image Credit: Cheng Laboratory/Ye Qiu

-jk-