Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Inteligentní teplotní monitorovací relé řady CM-TCN

15. 2. 2021 | Miloš Synek | ABB, s. r. o. | www.abb.cz/nizke-napeti

Stačí jeden pohled, jeden dotyk, jeden přístroj.

Novinka od ABB, která umožňuje nastavení inteligentních teplotních monitorovacích relé pomocí displeje nebo aplikace na smartphonu.

Stačí jeden pohled, jeden dotyk, jeden přístroj

Novinka od ABB, která umožňuje nastavení inteligentních teplotních monitorovacích relé pomocí displeje nebo aplikace na smartphonu.

Teplotní monitorovací relé CM-TCN (obr. 1) měří teplotu tuhých, kapalných a plynných médií, prostřednictvím až tří snímacích obvodů a s využitím různých typů snímačů, např. PT100, PT1000, PTC nebo NTC. Měření může probíhat ve stejném okamžiku a různé typy senzorů, např. PT100 a PTC je možné monitorovat současně. Teplota je nasnímána senzorem vloženým do měřeného média a vyhodnocena přístrojem. Přitom je sledováno, zda se pohybuje v zadaném provozním rozsahu (funkce monitorování rozsahu), nebo zda překročila nebo poklesla pod prahovou hodnotu. Podle nastavených parametrů mohou až tři výstupy relé signalizovat změny v měřicích obvodech.

Obr. 1. Teplotní monitorovací relé CM-TCN
Obr. 1. Teplotní monitorovací relé CM-TCN

Jeden pohled stačí pro získání potřebných informací. Na podsvíceném LCD displeji se objeví přehledně uspořádané měřené hodnoty a informace o stavu relé. Struktura menu na bázi symbolů a různá přednastavení usnadňují parametrizaci. Stačí jediný pohled a již znáte stav relé a naměřené hodnoty, můžete se navigovat v menu strukturovaném podle symbolů a konfigurovat tento přístroj. Na displeji na přední straně relé jsou zobrazovány měřené hodnoty a údržbová data. Jediným zatlačením na otočné tlačítko pak můžete vstoupit do menu. Nastavení prahových hodnot a parametrů je jednoduché pomocí intuitivního, na budoucnost zaměřeného rozhraní.

Jeden dotyk a až o 80 % rychlejší nastavení. Pro snadnou a intuitivní parametrizaci technologií NFC, pomocí aplikace ABB EPiC app instalované na smartphonu. Konfigurace technologií NFC je možná i v době, kdy relé není napájeno. Stačí se dotknout relé vaším mobilním telefonem: nastavení parametrů je možno v aplikaci editovat, uložit a pak zkopírovat do různých zařízení, a to i v době, kdy tato zařízení nejsou napájena. Instalace a konfigurace nikdy nebyla tak snadná.

Jeden přístroj pro široký rozsah aplikací. To je vše, co potřebujete. Jediným relé dokážete pokrýt rozsah monitorování teploty v nejrůznějších aplikacích (obr. 3). Stačí vám jediný přístroj, bez ohledu na to, jaké prahové hodnoty, jaké časy nebo jaká další nastavení chcete provádět. To vše je možno splnit flexibilní konfigurací a nastavením v širokých rozsazích. Předem definovaná nastavení pro klíčové aplikace, prostor pro uživatelem definovaná nastavení, ukládání parametrů a jejich převádění do různých zařízení – to vše pro rychlé a jednoduché uvedení do provozu. Možnost uploadu parametrických souborů do cloudové platformy, případně jejich distribuce v globálním měřítku během několika sekund (například e-mailem) snižuje nároky na logistiku a náklady na udržování skladových zásob výrobků.

Obr. 2. Velká škála aplikacíObr. 2. Velká škála aplikací

Užitečný tip k nastavování relé. Nejste si jisti nastavením? Přejděte do menu Monitorování stavu a vyberte Simulační režim. Jednoduchým způsobem si vyzkoušíte Vaše nastavení simulací nastavených hodnot a aktivaci relé.

Aplikace

Relé pro monitorování teploty se používají v široké škále aplikací (obr. 2). Ve spojení s teplotními senzory, jako jsou senzory PT100 nebo PTC, monitorují např. teplotu motoru, řídí teplotu skříně a chrání transformátory před přehřátím. 

Tab: Objednací údaje CM-TCN

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021