Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Intel by rád od roku 2015 zcela odboural kabely u PC

18. 7. 2014 | |

Na výstavě Computex 2014 Intel naznačil, že příští generace jeho platformy Skylake – využívající mikroarchitekturu, která nahrazuje současný Broadwell, umožní stavbu PC, které budou zcela bez kabelů. Intel použije technologii WiGig pro bezdrátové připojení periferií a medií s daty a Rezence pro bezdrátový přenos energie. V budoucnosti by tak jedinými kabely u PC by mohly být ty, které budou obsaženy ve skříni PC. To se samozřejmě poněkud liší od předchozího konceptu, který počítal s použitím vysokorychlostního Light Peak kabelu který by propojil všechna zařízení dohromady na způsob sběrnice.

Kabely sloužily dlouhou dobu poměrně dobře z několika důvodů – počítač je elektrické zařízení, a jako takové zpracovává data jako elektrické signály a rovněž je jako elektrické signály vysílá. Měděné dráty jsou levné, flexibilní, mají velkou přenosovou kapacitu a mohou přenášet signál na velikou vzdálenost. Proto úspěšně slouží do dnes. Použití mnoha vodičů však také vede k řadě zmatků a jiných nepříjemností.

Dnes jsme v situaci, kdy se značně zdokonalily technologie pro bezdrátový přenos dat a to zakládá nové možnosti, jak se obtížných kabelů zbavit. Nejzářnějším příkladem jsou asi mobilní telefony a WiFi, které minimálně v domácnostech nahradilo přívod internetu kabelem. Máme bezdrátové myši, klávesnice a sluchátka a díky Bluetooth 4.0 LE se stále více zařízení uvolňuje z připoutání kabelem.

Zatím ale byly dvě oblasti, jimž se bezdrátzové připojení vyhýbalo: přenos energie a data pro display. Dnes je to tak, že již umíme celkem úspěšně přenášet energii pomocí magnetické rezonance, ale dosah je stále celkem krátký a zařízení musí být upevněno na jednom místě (není možné se s ním libovolně pohybovat, musí spočívat na jakési nabíjecí podložce). Přes WiGig můžeme také přenášet data do televize nebo monitoru, ale maximální rychlost při zachování ideálních podmínek je zde 7 Gbps, což omezuje jak maximální rozlišení tak obnovovací frekvenci. WiGig navíc využívá 60 GHz pásmo, které vyžaduje přesné namíření zařízení ke zdroji a funguje jen na pár metrů.

Lze však očekávat vývoj k lepšímu. Na výstavě Computex 2014 Intel představil několik zařízení, která používají WiGig a Rezence (nabíjení prostřednictvím magnetické rezonance) s cílem potřebu kabelů zcela odbourat. Představen byl dřevěný stůl se zabudouvanou Rezence, kde se může zařízeníbezdrátově dobíjet a na ní tablet od Intelu. Představeno bylo také několik WiGig displayů. Zdá se, že do jednoho nebo dvou let rozvine Intel Rezence a WiGig do platformy a nebo alespoň do přídavku k nějaké již existující platformě, která používá OEM licence, aby byl zásah trhu co nejširší.

Článek na Extreme Tech