Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Integrace: EPLAN a Melsoft iQ Works

18. 3. 2018 | redakce ELEKTRO | www.eel.cz

Je možná díky AutomationML!

Nové řešení integrace dat mezi softwarem EPLAN Electric P8 a Melsoft iQ Works od Mitsubishi Electric propojuje světy elektrotechniky a automatizace.

Data, jako např. symbolické adresy, mohou být nyní mezi oběma existujícími softwarovými systémy přenášena oboustranně. Výsledek v softwaru EPLAN Electric P8 je působivý: uživatelům jsou k dispozici platná schémata včetně zapojení sběrnic pro součásti PLC a hardwarové konfigurace nejlepší kvality. Obousměrná výměna dat pro PLC pomáhá optimalizovat procesy projektování a přispívá k automatizaci konstrukce. Novou integrací mezi EPLAN Electric P8 a Melsoft iQ Works tak učinili dodavatelé řešení EPLAN a firma Mitsubishi Electric další krok vpřed. Základem integrace je AutomationML, tedy systém, který svou neutralitou a otevřeností pro výměnu dat připravuje cestu pro Průmysl 4.0. Soubor dat vytvořených v EPLAN je základem pro návrh hardwaru PLC (rack) a programování jeho softwaru. A co je jedinečná vlastnost: data jsou přenášena po celou dobu vývoje produktu z jednotného ověřeného zdroje. Potřebná data s informacemi o komponentách totiž poskytuje databáze v EPLAN Data Portal. Dohromady se tím urychluje konfigurace komponent a veškeré konstrukční práce.

Melsoft iQ Works je integrovaná softwarová sada, která zahrnuje softwarová řešení potřebná k programování automatizačních produktů Mitsubishi Electric. S novou integrací do současné verze platformy EPLAN 2.7 mohou uživatelé obousměrně vyměňovat, později editovat a synchronizovat kompletní data ve všech fázích projektu. Uživatelé tak už nemusejí data zadávat více než jednou, a to jim pomáhá vyvarovat se chyb. Usnadňuje to také spolupráci mezi elektro konstruktéry a vývojáři softwaru. Uživatelé z oblasti elektro konstrukce získávají ještě další výhodu: výběr komponent PLC je nyní zcela transparentní. Prostřednictvím systémové podpory je možné sestavy PLC editovat rychleji, změny na poslední chvíli jsou mnohem snazší a jejich implementace je univerzální v celém projektu.

Technologie AutomationML

AutomationML jako univerzální a standardizovaný formát dat založený na XML může nést konstrukční informace o topologii, struktuře, prostorovém rozmístění a logických funkcích systému. Pro zobrazení informací o struktuře a topologii používá AutomationML formát CAEX (Computer Aided Engineering Exchange), mezinárodně uznávaný datový formát standardizovaný podle IEC 62424/IEC 62714. To poskytuje základní objektově orientovanou koncepci, kterou je možné použít pro reprezentaci provozních zařízení a struktury systému.

AutomationML dále umožňuje přenášet celé struktury systému, např. sestavu zařízení v racku. Tak lze vytvořit plně strukturovanou dokumentaci pro všechny části procesu, včetně servisu a údržby. A nakonec, data z různých softwarových nástrojů, např. informace o provozních přístrojích, lze snadno přenášet mezi výrobci a zákazníky a bez potíží je začlenit do dokumentace.

O iQ Works

Melsoft iQ Works je integrovaná softwarová sada obsahující nástroje potřebné pro programování automatizačních produktů od firmy Mitsubishi Electric – GX Works3, MT Works2, GT Works3, RT ToolBox2 a FR Configurator2. Integrace softwaru je podporována nástrojem Navigator, grafickým, snadno použitelným rozhraním mezi uživatelem a konfigurací centrálního systému. Dalšího zjednodušení se dosahuje jednotným použitím označení a parametrů v celém projektu. Výhody této výkonné softwarové sady zahrnují zjednodušení vývoje systému díky tomu, že pro opakované úkoly je vyžadováno mnohem méně času, minimalizaci zdroje chyb a snížení celkových provozních nákladů spojených s jejich odstraňováním.

Pozadí

EPLAN a Mitsubishi Electric spolupracují v rámci strategického partnerství již mnoho let. Dodavatel řešení EPLAN je členem sdružení e-F@ctory Alliance; naopak Mitsubishi Electric poskytuje svá data do databáze EPLAN Data Portal. Cíl obou firem je s ohledem na jejich zákazníky a uživatele jasný: zvyšovat kvalitu dat, urychlovat inženýrské a výrobní procesy a zlepšovat produktivitu.


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2018 na straně 28. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021