Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Instalační sloupy OBO Bettermann pro průmysl

15. 5. 2015 | OBO BETTERMANN, s.r.o. | www.obo.cz

Instalační sloupy systému ISS od společnosti OBO Bettermann mají již řadu let pevné místo mezi elektrickými instalačními systémy administrativních budov. V současnosti se s nimi lze ale stále častěji setkat také v industriální sféře. Výrobní procesy prochází neustálými změnami a musí být tudíž v každém okamžiku schopny průběžných modifikací, což platí stejnou měrou i pro související instalační rozvody. Klíčovým faktorem pro rostoucí oblibu instalačních sloupů ISS v průmyslu je proto především jejich nezměrná flexibilita. Umožňují kombinovat různé druhy technologických rozvodů s přenosem elektrické energie a dat. To vše při zachování vysoké robustnosti a variabilitě celého systému. 

Provedení instalačních sloupů využívaná v průmyslu jsou šitá na míru reálným výrobním podmínkám, takže je lze rychle a snadno modifikovat nebo instalovat na zcela jiném místě. Díky tomu změna výrobního místa, například v pružných výrobních procesech, již nepředstavuje pro instalační rozvody žádný problém.

sloupky obo bettermannPreferovaná modulární koncepce sloupů ISS usnadňuje výměnu jednotlivých prvků. Montáž zjednodušuje taktéž široká škála montážního příslušenství, do něhož standardně patří standardní přístrojové boxy i speciální systémy pro přístroje Modul 45. Díky tomu lze velice flexibilně kombinovat nejrůznější provedení silových, datových a dalších zásuvek s přípojnými místy mnoha dalších technologií, pro jejichž umístění je v 76,5 mm širokém výřezu adaptabilních ISS sloupů k dispozici vždy dostatek místa. Samozřejmostí je možnost instalace spínačů, připojení zařízení přes CEE zástrčky a zásuvky nebo zásuvky nejrůznějších datových systémů. Stejně tak lze ale na sloupy instalovat jednoduše i celé modulární zařízení. (obr.2) Dělící profily uvnitř sloupů přitom zaručí spolehlivé oddělení elektrických metalických vedení různých systémů z hlediska EMC. K dispozici jsou také nejrůznější provedení posuvných bloků k fixaci prvků a zařízení do průběžných drážek nosné části sloupu, pomocí nichž lze ke sloupům připevnit i mnoho nesystémových prvků jako obrazovky, klávesnice, instrumentaci přenosových a přijímacích zařízení nebo celé malé rozvodnice.

Sloupy ISS se značkou OBO zajistí vždy bezpečnou oporu. Jejím základem je masivní podstavec se spolehlivou fixací k podlaze, který lze doplnit například i mechanickou ochranou vůči poškození projíždějícími dopravními prostředky. Horní část sloupů umožňuje spolehlivé stropní napojení rozvodů pomocí svislé konzoly, adaptované na výšku stropu. Díky tomu lze snadno přivést a připojit napájecí a datové kabely například z prostoru nad podhledy. Stejně tak je ale možné přímé napojení na prostorově vedené trasy kabelových žebříků nebo žlabů (obr.3). V dolní části lze do sloupu zase zaústit technologické rozvody z podlahy nebo z trasy pochozích kabelových žlabů, využívaných stále častěji na robotizovaných pracovištích. 

Systémy industriálních instalačních sloupů tak optimálním způsobem doplňují segment komplexní nabídky společnosti OBO Bettermann, věnovaný systémovému řešení sdružených rozvodů v moderní průmyslové výrobě. Umožňují široce flexibilní řešení zakončení všech hlavních technologických konektorových systémů, a to na jednom společném místě.

Tiskové materiály OBO Bettermann

 

OBO BETTERMANN, s.r.o.

OBO BETTERMANN, s.r.o.
Modletice 81
Říčany u Prahy
251 01
www.obo.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021