Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Inovativní řešení pro e-mobilitu: modulární bateriové systémy s vysokým výkonem

22. 5. 2021 | Stäubli Systems, s. r. o. | www.staubli.com

Německá společnost AKASOL je technologickým lídrem ve vývoji a výrobě celé řady inovativních modulárních bateriových systémů s vysokým výkonem pro elektrická a hybridní užitková vozidla. Přední mezinárodní výrobci těchto vozidel spoléhají na jejich spolehlivé škálovatelné baterie.

Německá společnost AKASOL je technologickým lídrem ve vývoji a výrobě celé řady inovativních modulárních bateriových systémů s vysokým výkonem pro elektrická a hybridní užitková vozidla. Přední mezinárodní výrobci těchto vozidel spoléhají na jejich spolehlivé škálovatelné baterie. Díky robustním a kompaktním konektorům CombiTac včetně předpřipravené kabeláže může AKASOL garantovat bezpečný a dlouhodobý provoz elektrických vozidel, která jeho zákazníci vyrábějí.

Obr. 1. Modulární systém CombiTac pro napojení silové elektřiny a datových signálů
Obr. 1. Modulární systém CombiTac pro napojení silové elektřiny a datových signálů

Z původně úspěšné studentské skupiny na technické univerzitě v německém Darmstadtu, která vyhrála řadu mezinárodních soutěží se svými solárními vozítky, se postupem času stal technologický lídr a globální hráč na poli modulárních lithium-ion bateriových systémů. Díky získaným zkušenostem a vlastnímu vývoji se podařilo najít cestu pro efektivní masovou výrobu bateriových systémů. Dnes jsou bateriová řešení od AKASOL využívána zejména v elektrických a hybridních užitkových vozidlech pro osobní i nákladní přepravu po silnici, železnici i na vodních plochách; stejně tak nechybí ani průmyslové aplikace.

Robustní konektory pro baterie

Inovativní vize a zaujetí pro objevování alternativních zdrojů pohonu jsou dodnes základem obchodního úspěchu společnosti AKASOL. Jejich modulární a flexibilní portfolio se vyznačuje zejména vysokou hustotou zástavby a výjimečným řízením teploty, což umožňuje kompaktní a volně škálovatelný design. Klíčovou komponentou pro vývoj vysoce výkonného OEM bateriového systému je robustní a spolehlivé konektorové napojení, které bude zároveň maximálně bezpečné. Chybět pak samozřejmě nesmí ani nezbytná certifikace pro využití v automobilovém průmyslu.

Obr. 2. Kontrola bateriových napojení
Obr. 2. Kontrola bateriových napojení

Obr. 3. Propojení dvou vrstev vysoce výkonných baterií
Obr. 3. Propojení dvou vrstev vysoce výkonných baterií

Zakázkové řešení pro vyšší výkonnost

Stäubli společně s firmou AKASOL vynalezlo řešení založené na modulárním systému CombiTac, díky němuž se podařilo navýšit výkonnost baterií o 30 % i bez změny designu. Konektor je zároveň rovnou dodávaný s kabelovou konfekcí podle požadavků OEM zákazníka.

Toto kompaktní napojení silové elektřiny a datových signálů mezi jednotlivými bateriovými moduly a napájecím zdrojem umožňuje bezpečnou práci s bateriemi. Jednoduchým odpojením zdroje od baterie mohou technici bezpečně pracovat bez jakéhokoliv napětí. Mimo jiné je tak možné měnit fáze bez přítomnosti elektrikáře nebo bezpečnostního technika.

Bezpečnost na prvním místě

Modulární napojení také zajišťuje rychlé a bezpečné napojení během montáže jednotlivých vrstev baterií. Díky svému robustnímu designu pak CombiTac bez problémů vydrží i silné vibrace v dlouhodobém provozu. Na základě speciálního požadavku od zákazníka byla do řídicí technologie přidána dodatečná obvodová deska se sběrnicí CAN bus pro sledování stavu jako součást bezpečnostního řešení. Bezpečnost je dlouhodobě jednou z hlavních priorit Stäubli, ve které může firma nabídnout rozsáhlé zkušenosti.

Obr. 4. Kompaktní rozměry modulárního konektoru umožňují snadnou integraci
Obr. 4. Kompaktní rozměry modulárního konektoru umožňují snadnou integraci

Obr. 5. Konektor s předpřipravenou kabeláží přímo z výroby

Aplikace: Napojení silové elektřiny a dat pro bateriové moduly pomocí konektoru CombiTac
Hlavní výhody:
– Modulární řešení odolné vůči vibracím
– Výjimečně spolehlivý provoz
– Flexibilní implementace dodatečných přísných bezpečnostních požadavků
– Rychlá a bezpečná instalace
– Nejvyšší úroveň bezpečnosti při práci

Pro více informací: Michal Scholze, m.scholze@staubli.com

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021