Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Inovativní ovládání strojů a ovládací prvky nové generace

11. 9. 2017 | Karel Špaček | Eaton Elektrotechnika, s. r. o. | www.eatonelektrotechnika.cz

Ovládací a signalizační prvky používané na strojních zařízeních se s vývojem průmyslu směrem k digitalizaci stávají každým dnem důležitějšími. Není tedy překvapující, že dnešní generace provozovatelů a zakladatelů společností používá nové standardy v oblasti ovládání strojů: grafiku s vysokým rozlišením, ovládání pomocí gest, možnost integrace mobilních zobrazovacích zařízení a atraktivní design – to vše jsou rozhodující faktory pro úspěšnost stroje na trhu.

Společnost Eaton v tomto směru vyvinula a uvedla na trh několik nových produktů, které jsou ideální volbou v moderním pojetí interakce člověka se strojem. V mnoha případech lze nyní pro pokrytí většiny ovládacích a signalizačních procesů stroje volit dotykové panely, které uživateli poskytují větší pohodlí z pohledu přehlednosti a úplnosti dat potřebných pro splnění daných provozních požadavků. Design a možnosti takových zařízení jsou v současné době pro výrobce strojů velkým přínosem při zajišťování jejich konkurenceschopnosti. Nadstandardní funkčnost dotykových panelů a přenos dat pomocí standardních průmyslových protokolů OPC-UA umožňují dálkovou správu a monitoring zařízení, identifikaci obsluhy a přizpůsobení dat pro její konkrétní pracovní úkol (tvorba specifických rolí), a tím vedou k omezení rizika zatížení obsluhy nadměrným objemem informací. Dále je možná např. výměna dat přes cloud, kde mohou být externí poskytovatelé služeb integrováni do určitých pracovních procesů. Ovládání takových panelů je již nyní pro mnoho uživatelů běžnou činností, kterou znají z každodenního používání spotřební elektroniky, jako jsou tablety a chytré telefony. Všechny moderní funkce jsou základem pro připojení strojů a systémů do internetu věcí (IoT – Internet of Things) a pro integraci do prostředí chytrých továren jako součást průmyslu 4.0. Rozhraní mezi lidmi a stroji se tak stává stále významnějším a efektivita tohoto rozhraní stále důležitější. Určité funkce však stále jsou a i nadále budou řešeny použitím běžných ovládacích prvků, a to především z důvodu bezpečnosti (např. tlačítka NOUZOVÉ ZASTAVENÍ) a souladu s normativními požadavky a místními předpisy, které definují druhy informací a stanovují způsob, jakým mají být předány operátorům strojů (barvy, symboly, popisy). Pro kombinaci nejen s moderními dotykovými panely lze nově v sortimentu společnosti Eaton vybrat ovládací a signalizační prvky v plochém designu (RMQ-Flat).

Obr. 1. Zapuštěné tlačítko v provedení RMQ-Flat

Dotykové panely XV300 a ovládací i signalizační přístroje RMQ-Flat jsou tenčí, úhlednější a údernější než kdy předtím.

Rozhraní člověk–stroj (HMI) XV300 a ovládací zařízení RMQ v novém designu od společnosti Eaton jsou díky své nesrovnatelné vytříbenosti perfektní volbou z hlediska hodnoty a kvality všech strojů. Vše začíná u HMI nebo HMI/PLC XV300 s možností zadní zapuštěné montáže, umožňující jejich bezproblémovou integraci do krytu stroje. Stylový černý kroužek navíc zaručuje, že zaujmou i běžného uživatele.

Ovládací a signalizační přístroje RMQ-Titan od výrobce Eaton jsou také navrženy s mnoha důmyslnými prvky, často se využívají k ovládání klíčových funkcí, a proto se nacházejí na významných pozicích stroje (obr. 2). Znamená to, že musí mimo jiné vynikat. Aby byl tento požadavek splněn při zachování inovativního designu, vyvinuli designéři společnosti Eaton mimořádně ploché přední prvky s kovovým povrchem a zvětšenými rozměry. Používání těchto ovládacích prvků dá strojům nejen nový, moderní vzhled, ale bude také těžit z výhod technologie RMQ vyzkoušené v praxi a jejích rozsáhlých možností. Ovládací a signalizační přístroje RMQ Flat Front a RMQ Flat Rear umožňují konstruktérům strojů a strojním inženýrům implementovat velmi kvalitní koncepce a sestavovat nákladově efektivnější a kompaktnější stroje. Obě inovativní varianty s plochou přední a zadní stranou je možné kombinovat s osvědčenou řadou přístrojů RMQ-Titan, které při konstruování strojů poskytují vysokou úroveň flexibility.

Modulární sestava systému RMQ-Flat Eaton Elektrotechnika
Obr. 2. Modulární sestava systému RMQ-Flat

Úspora prostoru je specifickou výhodou pro stroje s oddělenými provozními terminály, jako jsou např. ovládací a nosná ramena. Přístroje pro spínání a signalizaci poskytují ergonomické propojení se strojem, které uživateli umožňuje ideální ovládání procesů. Obě komponenty je možné zkombinovat se zařízeními pro nouzové zastavení při zajištění maximální úrovně bezpečnosti.

Další výhodou navíc k atraktivnímu a modernímu vzhledu ploché konstrukce přístrojů RMQ je jejich snadná instalace. Jednotky RMQ-Flat disponují propracovanou koncepcí uchycení známou jako RMQ-AFX, která zajišťuje přizpůsobení tloušťce panelu, nastavení do vodorovné polohy a ochranu proti pootočení. Zařízení jsou určena pro otvory o průměru 30 mm a uživatel si může vybrat verzi s perem a drážkou jako ochranu proti otočení (jako u řady RMQ Titan) nebo bez pera a drážky v závislosti na použití. V tomto případě je zařízení zarovnáno pomocí rovných okrajů na zadním montážním bloku. Zařízení se také automaticky přizpůsobí tloušťce desky a možnostem utahovací matice.

ešení tlačítka nouzového zastavení all-in-one – RMQ-Compact
Obr. 3. Řešení tlačítka nouzového zastavení all-in-one – RMQ-Compact

Nový sortiment obsahuje produkty od běžných tlačítek a signálek až po klíčem ovládané přepínače, joysticky, potenciometry a zásuvky s USB. K dispozici jsou rovněž varianty enkodérů kombinující funkce otáčení a stisknutí. Všechny produkty RMQ-Flat jsou dostupné s vysokým stupněm krytí až do třídy IP69K a s mezinárodní certifikací.


Obr. 4. Srovnání velikosti běžného kontaktního prvku s provedením se zmenšenou hloubkou

Nové kontaktní a LED prvky mají menší instalační hloubku do 30 mm (obr. 4) a jsou dostupné též s vícebarevnými RGB diodami LED, které mohou fungovat např. jako indikátory stavu, upozornění pro uživatele a jako asistence při řízení procesu. Přítomnost těchto diod LED také přispívá k výrazným úsporám v dodávkách, protože zákazník nemusí držet skladem různé typy s jednotlivými barvami.


Obr. 5. Moderní design dotykových panelů řady XV300

Společnost Eaton také rozšířila řadu kompaktních řešení RMQ typu all-in-one s vlastní kabeláží, konektory a kontakty již integrovanými v jednom prvku. Sortiment nově zahrnuje tlačítka pro nouzové zastavení, přepínače a hlavice ovládané klíčem se zcela uzavřenou zadní stranou a ochranou IP65. Předem připravené kabely jsou dostupné v délkách 20 nebo 50 cm, 1 a 3,5 m. Bezporuchová a jednoduchá instalace kompaktního provedení RMQ zkracuje nutnou instalační dobu a snižuje náklady na strojní inženýrství.


Vyšlo v časopise Elektro č. 8-9/2017 na straně 20. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021