Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

INFOTHERMA 2017, vytápění, úspory energií a smysluplné využívání obnovitelných zdrojů

19. 1. 2017 | Agentura Inforpres, s.r.o. | www.infotherma.cz

Na prvý pohled by se mohlo zdát, že výstava Infotherma, která se zabývá vytápěním, úsporami energií a smysluplným využíváním obnovitelných zdrojů se za 23 let svého trvání týkala „jen“ několika tisíc domácích a zahraničních vystavovatelů a více jako půl milionů návštěvníků, kteří ji za dobu jejího trvání navštívili. Tématika a obsah výstavy, ať si to uvědomuje či ne, se hluboce dotýká každého z nás. Nejde jen o ekonomicky dostupné a komfortní vytápění, úspory energií, využívání obnovitelných zdrojů, ochranu ovzduší, ale o celý komplex otázek, které se zabývají tzv. syndromem „nezdravých budov“, který podle světových statistik postihuje okolo 60 procent světové populace.

Infotherma 2017

Právě na výstavách Infotherma je snaha skloubit podmínky nejen technické a ekonomické, ale i pohodového a zdravého bydlení. Tyto výstavy mají v Ostravě svou tradici a zájem je o ně každoročně ze strany vystavovatelů větší, než jsou prostorové možnosti ostravského výstaviště. Naskýtá se otázka, proč se tato výstava nekoná na větším výstavišti v centru republiky. Organizátor výstavy, Agentura Inforpres, má k tomu celou řadu důvodů. V kraji stále doznívá těžba uhlí, je zde rozsáhlý těžký průmysl, lokální topeniště se stále podílejí plnou třetinou na znečišťování ovzduší. Již dlouhodobě je v Moravskoslezském kraji nejhorší ovzduší v zemi. Kraj má jednu z největších nezaměstnaností a pokulhávají zde za stáním průměrem i mzdy. V minulosti zde byla realizována řada nezdařilých zateplovacích akcí, především u starších objektů, které nepřinesly požadovaný efekt a někde se výrazně i zhoršily životní podmínky pro uživatele. Podle celostátního průzkumu na podzim roku 2016 bylo konstatováno, že Moravskoslezský kraj je v republice nejhorším „místem pro život“. Toto jsou jen některé z důvodů, proč by se zde výstavy Infotherma měly nadále konat a byly impulsem k nápravě dřívějších chyb.

Na Infothermě 2017, která se uskuteční 23. – 26. ledna 2017 na Výstavišti Černá louka v Ostravě, se bude prezentovat 366 domácích a zahraničních firem a organizací. Pořadatelé se s vystavovateli dohodli, že bude u 156 firem představen ucelený sortiment u nás vyráběných a dovážených kotlů na tuhá paliva, na plyn, elektrokotlů, kotlů na olej a olejové hořáky, kotlů na spalování biomasy, na dřevoplyn, kondenzačních kotlů, krbů a krbových vložek. Řada z nich v provozu na venkovních výstavních plochách.

V rámci úspor energií se představí například firmy s měřící a regulační technikou, izolačními a zateplovacími hmotami, výměnou oken a dveří, termoregulačními roletami a žaluziemi, kogeneračními jednotkami, vzduchotechnikou, klimatizací, ventilátory, zvlhčovači a sušiči vzduchu, směšovači energií, rekuperátory, využíváním odpadního tepla a nízkoenergetickými a pasivními stavbami. Touto a další tématikou se bude zabývat 138 firem.

Do budoucna si jen těžko dovedeme představit náš život bez energie ze slunce, větru, vody, zemského jádra apod. Proto bude v pomyslné třetí třetině výstavy dán prostor firmám a organizacím, které se věnují využívání obnovitelných zdrojů. V záhlaví výstav se ale říká, že zde bude prezentováno jen smysluplné využívání obnovitelných zdrojů. Stále jsme ale svědky nejrůznějších politických a lobbistických tlaků a za obnovitelné zdroje jsou často vydávány projekty, které v konečném efektu spotřebovávají více „klasické“ energie než pak skutečně produkují, anebo za ně platíme až 15x více než je skutečná hodnota energie z klasických zdrojů. Platí to především o fotovoltaických elektrárnách vybudovaných na zemědělské půdě.

Jako protiklad takovémuto „hospodaření“ bude ve vstupním pavilonu jedna z největších expozic výstavy a představena zde bude část objektu vybudovaného v roce 2016 firmou FENIX Trading s.r.o. v Jeseníku s téměř nulovou spotřebou energie ve vztahu k roku 2020 za využití střešní fotovoltaické elektrárny v kombinaci se skladováním energie v bateriích. Decentralizaci výroby a skladování energií z obnovitelných zdrojů se představí řada dalších vystavovatelů.

Zkušenosti z minulých let ukazují, že pro návštěvníky není jednoduché se orientovat v tak různorodé a náročné problematice výstavy. Proto byl po zkušenostech z předcházejících let rozšířen prostor pro konference, besedy, přednášky a diskuze. Kromě Kongresového centra, kde se uskuteční konference Energeticky efektivní řešení pro rodinné domy a budovy a Nové dotace, legislativa a optimalizace provozu hybridních fotovoltaických elektráren a dále seminář Tepelné čerpadlo – úsporný a moderní zdroj vytápění a chlazení, je ve vstupním pavilonu A1 připravena řada přednášek, besed a diskuzí k tématice výstavy.

Odborný doprovodný program www.infotherma.cz/odborny-doprovodny-program-2017.

Ve vstupním pavilonu budou také představeny vyhodnocené exponáty z internetové hlasovací soutěže „NOVINKY Infothermy 2017, patenty a vynálezy“, jako například Sofistikovaný systém řízení energie pro zajištění celoroční energetické soběstačnosti provozu rodinného domu, systém k výkonnému fotovoltaickému ohřevu vody, novinky u kotlů, měřící a regulační techniky, tepelná čerpadla, průtokové ohřívače, větrací a klimatizační jednotky, krby a krbové vložky a další vyhodnocené exponáty.

Dovolujeme si Vás srdečně pozvat na výstavu, která by se měla stát nejen přehlídkou domácích a zahraničních novinek, ale i místem diskuzí a námětů k  vytápění, úsporám energií a smysluplnému využívání obnovitelných zdrojů.

Vše o výstavě, vystavovatelích a odborném doprovodném programu na www.infotherma.cz.

Tiskové materiály poskytl pořadatel výstavy - Agentura Inforpres s.r.o.