Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Indie: zákon o obnovitelných zdrojích má přitáhnout investory

5. 11. 2014 | |

Indie se inspirovala Německem a jeho vysokými ambicemi ve využívání obnovitelných zdrojů. Upendra Tripathy, tajemník ministerstva nových a obnovitelných zdrojů, sdělil, že práce na národním zákoně jsou v plném proudu. Do února 2015 má být přijat – před uspořádáním 1. výstavy o obnovitelných zdrojích (First Renewable Energy Global Investors Meet & Expo).

V současnosti má svůj zákon o obnovitelných zdrojích přes 60 zemí; v Německu, které si Indie klade za cíl následovat, byl přijat už v roce 2000. Indie si od něj slibuje zlepšení energetické politiky a přiblížení nejvyspělejším zemím.

Boom zažívají v Indii především solární elektrárny, větrným se příliš nedaří. O biomase a malých vodních elektrárnách nemůže být ani řeč. Indie věří, že jasná a moderní zákonem stanovená energetická politika přitáhne investory a pomůže tento stav zlepšit.

Indický premiér nedávno dohodl spolupráci s USA v rámci projektu „Clean Energy“, zahrnujícím půjčku ve výši 1 mld. USD. Přijetí zákona tak má oficiálně potvrdit, že to Indie s šetrnými zdroji energie myslí vážně. 

Více na Clean Technica
Foto: internet