Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

IFAC Workshop CTDSG 2016

25. 10. 2016 | Česká technologická platforma Smart Grid | www.smartgridcz.eu

FAC Workshop on Control of Transmission and Distribution Smart Grids (CTDSG 2016) byl uspořádán v Praze. Tento Workshop byl spolu-sponzorován několika IFAC koordinačními komisemi CC2, CC5, CC6, CC7 and CC9. Workshop se konal na ČVUT v Praze a byl odborně podporován a spoluorganizován Fakultou strojní a Fakultou elektrotechnickou. Workshop CTDSG přinesl nové pohledy na řízení přenosových a distribučních soustav, které byly umožněny širokou účastí špičkových světových a Evropských odborníků jak z akademické oblasti, tak i z průmyslu energetického a z oblasti řízení komplexních dynamických systémů. Lze konstatovat, že takto rozsáhlá konference se dosud nekonala v České republice.

Předsedou Mezinárodního programového výboru (IPC) byl Prof. Kwang Y. Lee (USA) a místopředsedou Prof. Harald Weber (DE). IPC se skládalo z členů z 27 různých zemí.

Programové okruhy byly následující:
1. Power Systems,
2. Smart Grids,
3. Power Electronics,
4. Energy Market and Trading,
5. WAMS and WAMPaC Systems,
6. Simulators.

Na Workshop bylo nabídnuto celkem 90 příspěvků, z nich 39 do Invited Sessions a 51 do Regular Sessions. Po recenzním vyhodnocení recenzentů ze členů IPC bylo prezentováno 81 příspěvků. Korespondenční autoři (vždy jeden z autorského kolektivu) byli z 22 různých zemí, z nichž nejvíce bylo z Jižní Koreje (13), České republiky (13), z Francie a Německa (vždy po 7 příspěvcích). Celkový počet účastníků byl 115, nejvíce z České republiky (27), Jižní Koreje (14), Německa (11), USA (9), a Francie (8). Žen účastnic bylo 12, a studentů (doktorandských) celkem 24. Účastnická rozmanitost proto vyústila v efektivní výměnu myšlenek a metod z oblasti teorie automatického řízení i z průmyslových aplikací v provozu a řízení „inteligentních“ sítí.

Účastníci IFAC workshopu CTDSG 2016

Jak je u IFAC obvyklé, všechny prezentované příspěvky se objeví v systému IFACPapersOnline, udržovaném vydavatelstvím Elsevier, které hostí Scopus (ISBN). Proceedings CTDSG 2016 má číslo ISSN 2405-8963.

Pracovní jednání Technické komise TC 6.3 - Power and Energy Systems, se konalo během workshopu. Jeho programová agenda zahrnovala body:
1. Schválení a příprava 10. Symposia CPES 2018 v Tokiu, Japonsku.
2. Diskuze o místě konání IFAC Workshopu Control of Power and Energy Systems v roce 2019, který se bude pravděpodobně konat v ruském Irkutsku.

Jedním z cílů workshopu CTDSG 2016 také bylo navázání užší spolupráce mezi IFAC a relevantními mezinárodními asociacemi CIGRE / CIRED a ENTSO-E / EDSO. Možnosti spolupráce byly diskutovány odděleně na dvou samostatných jednáních, na kterých byly specifikovány další kroky budoucí realizace spolupráce.

Počet příspěvků s hlavní (korespondující) autorkou bylo 8, a příspěvků s alespoň jednou ženou spoluautorkou bylo 15. Z těchto příspěvků byla vybrána vítězka ceny “Edith Clarke Woman Paper Prize” z Francie. Vítězkou se stala paní Anna Maternik-Demontoux, s příspěvkem: „Power transformers and environmental protection“, ze společnosti Transformer Protector SERGI, z města Achéres, Francie.

Speciální Women Involvement Panel byl také zorganizován. Tento panel byl zaměřen na důležitost většího zviditelnění žen v energetice a dospěl k těmto závěrům:
1. Zvyšování zapojení žen je stále náročnější.
2. Doporučuje se identifikovat, podporovat a prosazovat ženské vzory (příklad Edith Clarke).


Členky výboru Women Panel pro vyšší začlenění žen do energetiky. Zprava Ing. Dagmar Jarásová (Slovensko), Profesorka Bozenna Pasik-Duncan (USA), Ing. Helena Hanzlíková, Ph.D. (ČR) a mezi nimi Ing. Petr Neuman, CSc. NOC Co-Chair.

Jednou z cest jak realizovat větší vtažení průmyslu do činností IFAC bylo udělení ceny “Industrial Award”. Vítězem se stal Ing. Miroslav Slámka, s příspěvkem „Real Time Dispatch Training Simulator based on TRIS / DMES ELEKTROSYSTEM“, ze společnosti ELEKTROSYSTEM a.s., ze Žiliny na Slovensku.

Po celou dobu trvání workshopu byla realizována paralelní výstavka za účasti průmyslových podniků, s vystavenými zařízeními a řídicími systémy, která se konala v předsálí velké přednáškové místnosti. Celkový počet vystavovatelů byl 7, po jednom z Kanady, Francie, Rakouska, Slovenska, a tři z České republiky.

Kromě odborných sekcí byla také organizována technická prohlídka na dispečink českého provozovatele přenosové soustavy ČEPS, v pátek 14. října 2016. Objektem zájmu byl jednak Dispečerský řídicí systém TRIS vyvinutý slovenskou firmou ELEKTROSYSTEM a.s., a také Wide Area Monitoring System (WAMS). Dalším předmětem zájmu návštěvníků byl dispečerský tréninkový simulátor (Real Time Dispatch Training Simulator - DTS) založený právě na systému TRIS a simulačním programu DMES. A právě tento simulátor se stal vítězem výše uvedené ceny “Industrial Award”.

Co se týče společenských akcí, Národní organizační komise připravila Welcome Reception a Closing Ceremony – večeři v Dominikánském klášteře františkánů, kde byly oficiálně vyhlášeny a předány výše uvedená ocenění. Vrcholem společenských akcí byla konferenční večeře pro vybrané účastníky v Kapitánském klubu Botelu Admirál, kde byly neformálně diskutovány možnosti dalších navazujících akcí.

Organizace společenských akcí a snížený studentský účastnický poplatek byl umožněn finančním příspěvkem stříbrného sponzora (RTDS Technologies Inc., Kanada), organizačním příspěvkem generálního sponzora (EGÚ Praha Engineering a.s.) a příspěvky průmyslových vystavovatelů: OPAL RT Europe (Francie), RTDS Technologies Inc. (Kanada), ELEKTROSYSTEM (Slovensko), S&T AG / Czech (Rakousko / ČR), HUMUSOFT a TECO Advanced Automation (oba z ČR).

Tiskové materiály Smart Grid

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021