Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

IBM navrhlo čip nové generace

23. 11. 2016 | Wired | www.wired.com

Nadvláda křemíku se může blížit svému konci. Po celá léta výzkumníci doufali, že karbonové nanotrubičky způsobí revoluci v návrhu mikročipu. Tyto drobné konstrukční prvky mohou být teoreticky použity k výrobě čipů s šesti až desetinásobnou rychlostí oproti dnešním křemíkovým čipům - a využívat k tomu mnohem méně energie.

Tyto miniaturní a vysoce výkonné procesory mohou kromě efektivnějších čipů pro notebooky a chytré telefony stát u zrodu nových technologií, jako jsou ohebné počítače a mikročipy pod kůži nebo nanoroboti, schopní léčit rakovinu v těle nemocného.

Čipy z nanotrubiček

Výzkumníci z IBM nyní přišli na způsob, jakým pomocí chemie „pobídnout“ nanotrubičky k vytvoření specifických konstrukcí. Namísto tradičnějšího přístupu s manuálním skládáním jednotlivých bloků na sebe se tým snaží pomocí chemikálií jednotlivé bloky zmanipulovat tak, aby se samy poskládaly do nových tvarů. Tento postup se více podobá vytváření nového krystalu než tesání sochy.

Výzkumný tým IBM je však dosud na míle vzdálen výrobě čipů s nanotrubičkami ve vyšším měřítku. A protože silikonové čipy se stále zrychlují, IBM musí nejen vytvořit ideální výrobní proces, ale také musí zajistit, aby tyto čipy byly stále rychlejší a efektivnější než křemíkové čipy, které budou zase o něco vyspělejší.

Celý článek na Wired

Image Credi: IBM Research

-jk-