Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

i550 protec přichází s IP66 a IO-Link

8. 9. 2021 | Lenze, s. r. o. | www.lenze.cz

Nový měnič Lenze: úspěšná řada měničů frekvence i500 má nyní také decentralizovanou variantu. I550 protec, dobře chráněný IP66 a dobře propojený s IO-Link, si klade za cíl pokořit širokou škálu decentralizovaných úloh pohonu.

Pro decentralizované aplikace: Lenze rozšiřuje rozsah měničů frekvence i500

Nový měnič Lenze: úspěšná řada měničů frekvence i500 má nyní také decentralizovanou variantu. I550 protec, dobře chráněný IP66 a dobře propojený s IO-Link, si klade za cíl pokořit širokou škálu decentralizovaných úloh pohonu. Společnost Lenze začne uvedením této nové řady na trh s výkonem 0,25 až 22 kW a plánuje postupné rozšiřování až na 75 kW.

První decentralizovaný měnič frekvence s IO-Link

IO-Link v decentralizovaném měniči frekvence – to se v drsném prostředí mimo rozváděč ještě nestalo. Lenze zpřístupňuje všechny výhody tohoto komunikačního systému pro decentralizované aplikace. IO-Link usnadňuje integraci senzorů a pohonů distribuovaných v aplikaci do úrovně hlavního řízení za účelem výměny procesních nebo parametrizačních dat. K tomu není třeba drahých speciálních kabelů ani manuálního adresování uzlů.

Obr. 1. Měnič frekvence i550 protecPokud je v síti již používán IO-Link master, lze nový i550 protec připojit za nízké náklady – bez ohledu na řídicí systém vyšší úrovně. Zařízení jsou parametrizována automaticky během standardního nastavení nebo za provozu v případě výměny zařízení. Lenze je prvním výrobcem pohonů, který zvládl standard v1.1, který je pro tuto automatickou výměnu dat nezbytný. Je také snadné flexibilně připojit nový decentralizovaný komunikační standard ASi-5 k rozhraní Lenze i550 IO-Link. Kromě toho jsou volitelně k dispozici ostatní běžné průmyslové sběrnice.

Expert na těsné prostory a drsné podmínky

I mimo rozváděč je dostupný prostor ve strojích a systémech dost omezený. Společnost Lenze proto uvádí na trh s i550 protec výjimečně kompaktní zařízení ve srovnání s trhem. Například měnič Lenze i550 s 0,75 kW a 3,1 dm³ je minimálně o polovinu menší než typická řešení na trhu. Konstrukce zařízení s krytím IP66 nebo NEMA 4X Outdoor & Indoor zajišťuje maximální ochranu před nepříznivými podmínkami prostředí, jako jsou vysoké teploty, prach, nečistoty nebo vodní trysky během čištění. Stručně řečeno, nováček v řadě měničů frekvence i500 otevírá strojírenství nové možnosti ovládání pohonů mimo rozváděč, při zachování již zavedeného vzhledu a použitelnosti, flexibility, funkce a škálovatelnosti.

I550 protec je zvláště vhodný pro velkoobjemové stroje, distribuované aplikace v materiálovém toku nebo v přístrojovém strojírenství nebo všude tam, kde je prostor v rozváděči drahý. V důsledku toho je možné dosáhnout výrazných úspor nákladů na instalaci; například nejsou nutné drahé ochranné kabely motoru a několik měničů je připojeno k zabezpečené napájecí sběrnici, aby se optimalizovaly náklady. Mezi typické příklady patří dopravní pásy, ventilátory, čerpadla, hlavní pohony nebo dokonce zdvihací jednotky.


O Lenze

Lenze je přední automatizační společností pro strojírenský průmysl a specialistou na Motion Centric Automation. Jako dodavatel systémů s kompetencí pro řešení Lenze pracuje pro a se svými zákazníky na vytváření vysoce kvalitních mechatronických produktů a balíčků, výkonných systémů skládajících se z hardwaru a softwaru pro automatizaci strojů a také digitalizačních služeb v oblastech, jako je správa velkých dat, cloud nebo mobilní řešení a software pro internet věcí (IoT).

Lenze zaměstnává 3 969 zaměstnanců po celém světě a má zastoupení ve více než 60 zemí. Díky Lenze strategii růstu bude společnost v nadcházejících letech nadále silně investovat v oblastech souvisejících s průmyslem 4.0 s cílem zvýšit tržby a ziskovost. 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021