Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Hybridní nanomateriál dokáže vyrábět elektřinu z tepla i světla

16. 11. 2012 | |

Hybridní nanomateriál, který vyvinuli vědci na University of Texas v Arlingtonu, dokáže zajistit souvislou dodávku čisté energie malým zařízením, jako jsou čidla s vlastním napájením, elektronická zařízení s nízkou spotřebou energie a biomedicínské mikroimplantáty.

Materiál vyvinutý spolupracovníky profesora fyziky Wei Chena, dokáže na elektrický proud převést světelnou i tepelnou energii. Zatímco podobné dosud známé materiály uměly měnit v elektřinu buď jenom světlo, nebo jen tepelnou energii, toto je první, který dokáže obojí.

Profesor Chen pracoval s doktorandy na syntéze nanočástic sulfidů mědi s jednostěnnou uhlíkovou nanotrubicí. Z takto vzniklého nanomateriálu pak byl vytvořen prototyp termoelektrického generátoru, na který byly napojeny mikročipy. Nová látka však zároveň vykázala zvýšení výkonu o zhruba 80 procent, po té co byla vystavena zdroji světelného záření.

"Pokud umíme přeměnit na elektřinu světlo i teplo zároveň, je zde obrovský potenciál pro energetické využití," řekl pan Chen. "Tato technologie nabízí novou a efektivní platformu pro vylepšení nebo dokonce náhradu současných solárních technologií." Kromě toho, že je nový materiál efektivnější, je také levnější a šetrnější k životnímu prostředí, protože na rozdíl od podobných hybridních materiálů, obsahuje sulfidy mědi namísto drahých kovů.

Více například ZDE
Obrázek : IEEE Spectrum