Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Hybridní materiál umožňuje výrobu solárních článků bez obsahu olova

13. 11. 2019 | Purdue University | www.purdue.edu

Nový typ materiálu pro solární články příští generace eliminuje potřebu použití olova při výrobě a otevírá tak dveře produkci solárních článků šetrnějších k životnímu prostředí a zdraví lidí.

Solární články s obsahem minerálu zvaného perovskit jsou již od roku 2009, kdy byla poprvé prokázána jejich vysoká účinnost, považovány za materiál budoucnosti pro obnovitelnou energii. Ve srovnání s „obyčejnými“ solárními články, jejichž účinnost dosahuje v průměru 15 až 18 %, se perovskitové solární články mohou pochlubit účinností až 28 %.

Solární články bez olova

Rozšíření těchto materiálů však brání několik významných překážek: Především jejich nízká stabilita a obsah olova rozpustného ve vodě, které představuje potenciální riziko pro zdraví. Týmu vědců a inženýrů z Purdue University se nyní pod vedením Letiana Doua, docenta chemického inženýrství, podařilo vyvinout vrstvený materiál s obsahem organických a anorganických materiálů a zkonstruovat hybridní zařízení schopné začlenění do solárních článků, jež nepoužívá olovo a vyznačuje se vyšší stabilitou.

Celý článek na Purdue University

Image Credit: Purdue University

-jk-