Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

HP představilo nový typ počítače pro internet věcí. Bude až šestkrát výkonnější a osmdesátkrát energ

18. 6. 2014 | |

Posední novinka od Hewlett-Packard může způsobit revoluci ve světě výpočetní techniky. Zařízení nazvané The Machine není serverem, pracovní stanicí, počítačem, spotřebičem ani telefonem, ale vlastně je zároveň spojením jich všech.

 The Machine byl navržen tak, aby dokázal zpracovávat velké objemy dat vzniklé v internetu věcí – prostředí, kde je navzájem propojeno velké množství velmi různých typů zařízení.

Aby zvládnul tuto záplavu informací, používá superpočítač clustery specializovaných procesorových jader, místo aby v sobě měl pár jader univerzálních jako je to běžné v dnešní architektuře počítačů. Všechna jádra navíc propojena pomocí křemíkové fotoniky namísto klasických měděných drátů, což systém ještě více zrychluje a přitom to snižuje jeho nároky na energii. Navíc The Machine obsahuje memristory, což jsou rezistory schopné udržet informaci i při přerušení dodávky elektřiny.

Výsledkem je systém šestkrát výkonnější než v současnosti provozované špičkové servery, které navíc potřebují osmdesátkrát více energie. Podle HP je The Machine schopen zvládnout 160 petabytů za pouhých 250 nanosekund. A co je ještě lepší, nejede o řešení jenom pro velké superpočítače – koncept lze upravit tak, aby se vešel do laptopu nebo do chytrého telefonu. Při zmenšení by prý smartphony mohly být běžně vyráběny se 100 terabyty paměti.

HP představilo několik možných způsobů využití pro tuto technologii v různých zařízeních, od obchodu až po medicínu. Například pro lékaře by s ním mělo být možné v reálném čase srovnávat váš nález nebo DNA s profily pacientů z celého světa, aniž by došlo k narušení soukromí. HP očekává, že první vzorky by mohly být uvolněny v roce 2015 a uvedení na trh by se zařízení založená na tomto konceptu mohla dočkat v roce 2018.

Převzato z IFLScience