Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Honda představila UNI-CUB - nové zařízení pro osobní mobilitu

24. 5. 2012 | |

15. května 2012 představila Honda Motor Company nové zařízení pro osobní mobilitu: UNI-CUB. Díky kompaktní konstrukci a pohodlnému sedlu nabízí UNI-CUB stejnou volnost pohybu do všech směrů, jaké se těší člověk při chůzi.

Jako nástupce jiného zařízení pro osobní mobilitu, U3-X, které Honda představila v roce 2009, je UNI-CUB vybaven vyvažovací technologií. Jako první na světě pak má pohon se všesměrovými koly (Honda Omni Traction Drive System). Tyto technologie umožňují řidiči kontrolovat rychlost a směr pohybu v libovolném směru, otáčet se a stavět pouhým přenesením váhy. Díky tomu se může řidič volně pohybovat dopředu, dozadu, ze strany na stranu i diagonálně, nebo se může rychle a snadno vyhýbat kolemjdoucím.

Kompaktní sedlo navíc jezdci umožňuje, aby měl uživatel nohy těsně nad zemí a oči ve stejné výšce jako kolemjdoucí. Tím je podpořen soulad mezi uživatelem UNI-CUB a ostatními chodci, přitom uživatel není omezen v možnosti svobodně a pohodlně se pohybovat mezi ostatními lidmi.

Od června 2012, bude Honda svůj UNI-CUB předvádět a nabízet k otestování v Japonském Národním muzeu inovací a rozvoje vědy. Kromě testování možností využití UNI-CUBu v interiéru, bude tento projekt zkoumat praktické uplatnění vozítka v široké škále dalších prostředí.

Vyvažovací technologie UNI-CUBu pocházejí od vývojářů robotických technologií Hondy. Od nich vzešli také humanoidní roboti Hondy, včetně světoznámého robota ASIMO. Do budoucna bude Honda pokračovat ve svém aktivním výzkumu a vývoji nové generace zařízení pro mobilitu, jejichž posláním bude co nejvíce lidem přinášet radost i zábavu plynoucí z neomezeného volného pohybu.

Hlavní parametry a vlastnosti UNI-CUBu

Dobrá manévrovatelnost, soulad s lidmi v jejich přirozeném prostředí.

1. Volný pohyb podobný lidské chůzi ve všech směrech
UNI-CUB má „podvozek“ se dvěma koly s minimálním rozvorem. Přední kolo je vybaveno trakčním systémem Honda Omni Traction Drive System, který Honda poprvé představila v roce 2009. Zadní kolo pak má laterální polohu a usnadňuje zatáčení. Díky využití různých kombinací otáček předních a zadních kol při pohybu do boku se může UNI-CUB pohybovat dopředu a dozadu, ze strany na stranu i diagonálně, a také se otáčet na místě. Tím je umožněn rychlý a hbitý pohyb.

2. Pohyb v souladu s ostatními lidmi
Patentovaná technologie Hondy pro ovládání vyvážení umožňuje řidiči volně ovládat kola UNI-CUBu, stejně jako když lidé drží balanc na dvou nohách. UNI-CUB je navržen tak, aby bral v potaz prostředí uživatele. Systém umožňuje například rychle při jízdě vpřed uhnout stranou, nebo se pohybovat a držet za ruku s jinou osobou.

3. Kompaktní velikost a pohyb po bezbariérových přechodech ve vnitřním prostředí
Díky kompaktnímu sedlu UNI-CUB má uživatel i s vozítkem přibližně stejnou šířku, jako člověk který jde po vlastních nohách. Optimalizovaný design kol a velká přesnost vyvažovacího systému umožňují pohodlně překonávat přechody v bezbariérových vnitřních prostorách. Snadné ovládání podporuje svobodu pohybu.

4. Ovládání přenášením váhy i dotykovým panelem
Pokud jezdec používá ovládání pomocí přenášení váhy, senzor UNI-CUBu detekuje směr, ve kterém jezdec se naklání, a UNI-CUB vypočítá směr a rychlost kterou si jezdec přeje jet. Pohodlné ovládání je možné také přes dotykový panel SmartPhonu nebo jiného podobného zařízení.

Zdroj: http://world.honda.com/news/2012/c120515UNI-CUB-Personal-Mobility/index.html

Rozměry (d x š x v) 520 x 345 x 745 mm
Výška sedadla 745 - 825 mm
Baterie Lithium-ion
Maximální rychlost 6 km/h
Dojezd 6 km
Prostředí bezbariérové interiéry