Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

HoloFlex - flexibilní holografický telefon

6. 5. 2016 | Human Media Lab | www.hml.queensu.ca

Výzkumníci z laboratoře Human Media Lab na Queen’s University vyvinuli první flexibilní holografický chytrý telefon svého druhu. Zařízení, které dostalo pojmenování HoloFlex, je schopno renderovat 3D snímky s pohybovou paralaxou a stereoskopickým pohledem. Výhodou zařízení je možnost sledovat pohyb na displeji bez použití brýlí nebo jiného zařízení ke snímání pohybu, a to i pro více uživatelů ve stejný čas.

HoloFlex je vybaven flexibilním OLED dotykovým displejem s FullHD rozlišením 1920 x 1080. Snímky jsou renderovány do bloků o šířce 12 pixelů, které zobrazují 3D předmět z každého úhlu pohledu. Tyto bloky se vykreslují přes 3D tištěné flexibilní uskupení mikročoček, které se skládá z více než 16 000 čoček s velmi širokým úhlem záběru, tzv rybím okem. Výsledný snímek s rozlišením 160 x 104 umožní uživateli pohled na 3D objekt ze všech úhlů prostým natáčením telefonu.

První flexibilní holografický ohebný telefon na světě

HoloFlex je také vybaven senzorem, který sleduje ohnutí telefonu. Uživatel tak může telefon využít k tomu, aby posouval předměty na ose Z displeje. HoloFlex je poháněn procesorem Qualcomm Snapdragon 810 o taktu 1,5 GHz a 2GB paměti. Grafická karta Adreno 430 podporuje rozhraní OpenGL 3.1. Jako operační systém Telefon využívá Android, verzi 5.1.

K oficiálnímu představení telefonu dojde 9. května 2016 na konferenci CHI v San José.

Celý článek na Human Media Lab

Image Credit: Human Media Lab

-jk-